Ambasador Devenport u Valjevu

image Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport posetio je danas Valjevo i obišao porodice čiji su novi domovi sagrađeni sredstvima Evropske unije, kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji. Devenport danas najavio još 2,8 miliona evra pomoći za prevenciju poplava.

Ambasador EU Majkl Devenport danas je najpre posetio domaćinstvo Ivana Stanimirovića u Belom polju , koji je dobio motokultivator kao pomoć EU
. Milan Stanimirović novinarima je danas rekao da tri dana nisu mogli samo mulj da iznesu iz prostorija .“ Voda je bila svuda u garaži 1,9 metara do plafona skoro. Donja prostorija gde su nam stajale mašine sve je bilo puno mulja , voda i nekakao , ali mulj ne može iz mašina da se očisti . Dolazili su neka komisija i oni su popisali štetu , ali ništa nismo dobili zaista ništa. Ovaj motokultivator je sada jedino što smo dobili , sve smo mi iz svojih sopstvenih sredstava nadoknadili i sanirali koliko smo mogli „, kaže Stanimirović koji dodaje da ih je šest ukućana .

Šef Delegacije EU zajedno sa gradonačelnikom Stankom Terzićem obišao je i porodice koje su dobile pomoć za obnovu poslovanja, poljoprivredne proizvodnje i nove kuće, posle katastrofalnih poplava u maju 2014. Evropska unija obezbedila je oko 1.160.000 evra pomoći Valjevu za izgradnju 22 nove kuće, obnovu 16 domaćinstava, podršku za 24 mala preduzeća i oko 760 poljoprivrednih domaćinstava.

image

Porodični domovi Miodraga i Božidara Popovića u selu Vujinovača potpuno su stradali u klizištima koja su se aktivirwala usled kiše u maju prošle godine . Zahvaljujući donaciji EU obe porodice sus se uselile u nove kuće , potpuno opremljene nameštajem i belom tehnikom. Kuće je gradio ASb a gradnja je počela u devcembru mesecu . Dejan Popović koji u novoj kući od sada živi sa ocem majkom i bakom kaže da je više nego zadovoljan novom kućom. “ Nismo se nadali da ćemo baš ovoliko dobiti , ali evo kuća od 80 kvadrata tolika je bila i ona naša stara . Zadovoljni smo i prezadovoljni . Ja sam inače zaposlen i bavim se poljoprivredom sa mojom porodicom . Naše su stare kuće malo iznad urušilo ih je klizište, ali svo nam je imanje tu .Čekali smo malo i morali smo da se snalazimo , ali konačno smo se uselili i sad će sve biti mnogo lakše kaže Ivan Popović jedan od vlasnika nove kuće u Vujinovači.

image Gradonačelnik Stanko Terzić zahvalio se na donatorskim sredstvima i poseti ambasadoru Devenportu podsetivši na obimne radove na sanaiji koje u proteklom periodu izveo što grad Valjevosamostalno što uz pomoć EU. “ Ambasadora smo upoznali sa obimom štete da ona zbirno u svim segmentima iznosi preko 1,1 milijarde a tu je i nekoliko miliona štete na koritu reke Kolubare . zahvaljujući donacijama EU , Vlade Japana , UAE i Vlade Srbije uspeli smo da dosta toga saniramo . Grad Valjevo dobio je i 1,1 miliona evra od kojih su izgradjene kuće porodicama koje su zbog klizišta ostale bez svojih domova. Značajna je podrđka i FAo kada je poljoprivreda u pitanju . Sa ambasadorom smo razgovrali o daljim planovima i posebno istakli klizišta . Sada radimo neka klizišta tu su nam geolozi iz zemlje i sveta , a procena je da nam je potrebno gotovo dva gradska budžeta da saniramo pomenuta klizišta „, reko je Terzić.

image Da EU ima dobar odnos i saradnju sa gradom Valjevom potvrdio je i ambasador Devenport podsećajući da je EU izdvojila preko 6,6 miliona evra na projekte infrastrukture, program EXANGE i obnova i rekonstrukcija nakon poplava.“ Preko 1,2 miliona evra smo izdvojili za Valjevo pre svega u vezi sa izgradnjom novih kuća i obnovom . danas smo razgovarali sa privrednicima i vlasnikom restorana koji je dobio pomoć od naših programa koji nam je rekao da pomoć značajna i da može da se nastavi njegov biznis. Obišli smo poljoprivrednika koji je dobio motokultivator koji je od značaja za njegovu porodicu. Pre svega u sledećoj fazi treba da se usredsredimo na preventivne mere zbog značaja reke Kolubare i naši zajednički planovi predvidjaju da se ojačaju te preventivne mere duž reka Kolubare , Obnice i jablanice. To nije brz projekat i trajaće dve godine“, rekao je Devenport .
Za program prevencije ambassador Devnport je naveo da je predvidjeno ko 2,8 miliona evra .

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.