25 godina Pokreta za Valjevo

imagePokret za Valjevo u septembru će obeležiti 25 godina postojanja . Samu proslavu obeležiće konkurs za izbor najlepše fotografije Valjeva i izdavanje knjige "Valjevo u slici i reči".

" Pre 25. godina kod Ilovačića vodenice preko 100 prijatelja Valjeva i Valjevaca donelo je odluku o osnivanju Pokreta za Valjevo. Osnovna ideja u početku bila je ideja koja nije vezana samo za politiku već za trajne vrednosti lokalnog nacionalnog karaktera. Opstali smo u turbulentnim vremenima i to nije lako . Naše zadovovoljstvo je utoliko veće što su Valjevci prihvatili te vrednosti bez kojih bi bilo jako teško živeti. U pitanju su vrednosti gradjanske klase , ta gradjanska klasa sada je nekako povučena u stranu . Smatramo da je nepravedno bila pomerena i da čak i nije dala svoj doprinos kako se to očekuje. Tu se misli na porodicu, prosvetu, kulturu do osnovnih principa demokratije", reko je Božidar Milić predsednik političkog saveta Pokreta . On dodaje i da Valjevo na žalost dugo već stagnira po različitim osnovama .

Predsednik Pokreta za Valjevo Aleksandar Vujić danas je podsetio da je Pokret opstajao svih godina bez obzira kojih sve političkih organizacija je bio deo . " Malo smo nespecifični i u pogledu toga da smo bili deo Nove demokratije gde je ustrojstvo bilo takvo da tu partiju čini veliki broj pokreta . Tu smo uspeli da očuvamo svoj identitet. Nakon toga Nova demokratija je postala centralizovanija da bi potom postala partija Liberali Srbije . Mi smo se 2004. godine registrovali kao politička stranka da bi 2008. godine postali Udruženje jer nismo želeli da po novom zakonu sakupljamo 10 000 potpisa koje zakon traži s obzirom da mislimo da je to vrlo diskriminatorski. sada smo deo Zapadne Srbije političke organizacije koja okuplja istomišljenike u političkom smislu pre svega jedinstvena je po pitanju težnje da se sprovede decentralizacija Srbije . Ali i tu smo mi Pokret za Valjevo. Uvek smo bili Pokret za Valjevo bez obzira na učešće u drugim grupacijama", reko je Vujić.

Prvi predsednik Pokreta bio je Vojislav Andrić , a potom slede : Siniša Mitrović, Slobodan Djukić, Vojislav Jovanović, Božidar Milić , Ilija Tripković i trenutno aktuelni Aleksandar Vujić.

image Konkurs za najlepšu fotografiju Valjeva biće objavljen na saajtu Pokreta i fejsbuka .Potrebno je da se pošalje najviše 4 fpotografije u digitalnom obliku u što većem formatu. Rok za slanje je 1. avgust, a potom će žiri izabrati najbolje i pripremiti ih za izložbu. Iste fotografije biće korišćene i za knjigu "moje Valjevo u slici i reči" koja će pored fotografija sadržati i sve pesme i priče objavljene o Valjevu.
Centralna proslava 25. godina postojanja Pokreta za Valjevo biće upriličena početkom septembra .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.