Odluke o mostovima i klizištima

imageGradsko veće usvojilo je predlog programa obnove mostova grada Valjeva , ali i formiralo komisiju koja će uraditi popis svih klizišta na teritoriji grada za potrebe centralnog republičkog registra klizišta.

U skladu sa zhatevom Kancelarije za obnovu Gradsko veće pristupilo je donošenju dokumenta vezanog za program obnove mostova na teritoriji grada . Žarko Kovač zamenik gradonačelnika podsetio je da je grad ranije već dostavila spisak mostova za koje sam grad nema sredstava za finansiranje izgradnje . “ Dva objekta o kojima govorimo su rešenjem inspektora već stavljena van upotrebe i više je nego neophodna rekonstrukcija tih mostova . To su mostovi u naselju Veselinovići čija je vrednost 29 334 000 dinara i most na reci Ub u Goloj glavi čija je vrednost 8 400 000 dinara za koje mi kao grad nismo u mogućnosti da obezbedimo sredstva“, reko je Kovač.

Direktorg gradske Direkcije u čijoj je nadležnosti izgradnja mostova kaže da je u prošloj godini grad izgradio 16 mostova i to o svom trošku dok će pomenuta dva mosta biti gradjena od sredstava Kancelarije za obnovu. “ Jasno je bilo da nemamo sredstva za most u Veselinovićima , a kada je u pitanju most u Goloj glavi postojao je problem nedostatka projektne dokumentacije jer je u pitanju most koji su tamošnji meštani samoinicijativno svojevremeno izgradili. Samo sanacija tako postojeće konstrukcije koštala bi oko 2 miliona dinara , ali taj most sada mora da se uradi po svim standardima koji su sada prisutni i onako kako to zakon predvidja pa njegova izgradnja košta daleko više. U toku je izrada projektne dokumenatcije i to radi Kancelarija za obnovu , a ne mi . Suština ove odluke je da na osnovu nje i njihovog dopisa potom možemo da raspišemo tendere jer raspisivanje tih tendera je naša obaveza. Spremili smo dokumentaciju za javnu nabavku i odmah ćemo ga raspisati. Očekujemo da svi mostovi budu gotovi do kraja godine“, kaže Jeremić dodajući da KPZ ima veliki problem da reši svoje postojeće probleme , a sve dodatno otežava prolazak meštana za naselje Veselinovići. “ Za tri srušena mosta na Obnici samo mi imamo projekte , a dobar deo priče je što će izgradnju ovih mostova finansirati Kancelarija za obnovu“, reko je Jeremić. Pored 16 mostova prošle godine grad u ovoj godini sanira još četiri mosta o svom trošku .

image

Odredjeni broj klizišta uradjen je u prošloj godini , ali je veliki broj klizišta i dalje veoma prisutan . Zamenik gradonačelnika kaže da su se klizišta pojavljivala i prošle godine nakon poplave , ali se i otvaraju i u ovoj . “ Da ne bismo došli u bilo kakav problem da stvaramo različite spiskove klizišta a s obzirom da će država ići sa propisanom metodologijom za obradu klizišta i formiranje katastra klizišta po kome će se realizovati program sanacije formirali smo komisiju koju čine ljudi koji već rade na tim problemima i zadatak komisije je da formira validna dokumenta kako ne bi dolazilo do proizvoljnih tumačenja redosleda sanacije . Ovom odlukom apsolutno se uredjuje rad u toj oblasti“, rekao je Kovač.
Po broju klizišta Valjevo je u samom vrhu liste u Srbiji i u Valjevu je trenutno grupa geologa koji dolazi iz inostranstva , ali i grupa geologa sa Instituta za geologiju .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.