„Valjevopolis“ – od igre do znanja

imageSa namerom da se uz zabavu nauči ponešto u Valjevu nastala je društvena igra „Valjevopolis“, a prvi javni turnir „Valjevopolisa“ igraće se u subotu veče, u sklopu „Noći muzeja“ u Tehničkoj školi.

Dobro poznata društvena igra Monopol u Valjevu je dobila potpuno novo značanje . Dok je cilj Monopola da se dobro zaradi cilj društvene igre koja je nastala u valjevu je da se o Valjevu ponešto i nauči. „Valjevopolis“ je izdala Tehnička škola, a autor igre je bivša učenica i jedno vreme profesorka te škole Ana Bosiljčić (31).“ Raspored polja, od najjeftinijih do najskupljih, određen je rasporedom ulica od ulaska u Valjevo. Dakle, na početku je najveće stambeno Naselje Oslobodilaca, gde imovina najmanje vredi, a na kraju je, kao najskuplja ekskluzivna lokacija, BID zona pešačke Knez Miloševe ulice. Pravila igre za od dva do četiri igrača su kao u klasičnom „Monopolu“, ali je svrha različita jer u „Valjevopolisu“ pobednik je gradonačelnik, igrač koji najbolje upravlja gradskom imovinom i štedionicom“, rekla je Ana novinarima .

Po principu monopola igra se bazira na sreći koju odredjuje kockica , ali i znanju o isplativosti investiranja . Ukoliko „odete u zatvor“ srešćete se Savom Savanovićem dok ćete na usputnim stanicama i komunalijama videti spomenike poznatih Valjevaca.

Monopol bi bilo teško zamisliti bez kartica „iznenadjenja“ i „šanse“ pa tako i Valjevopolis koji kroz šansu daje mogućnost da naučite o istoriji objekata u Valjevu. U ovoj igri nema poreza , ali ima plaćanja donacija za očuvanje reke Gradac, možda i rekonstrukciju Tešnjara. U svakom slučaju igra je dinamična i zanimljiva , a pauzu koju podrazumeva zatvor imaćete u kafani koja nosi naziv „Leptirica“ što je zapravo motiv vezan za čuvenog srpskog vampira Savu Savanovića.

Na kraju i ova igra ima još jedan cilj, pa biste lako mogli da postanete gradonačelnik . Ako Vam je to dalek pojam u realnom životu u ovoj igri trebao bi biti trenutak slave , ali i čestitanja jer je to znak da ste pobednik!

Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.