„Valjevo pametan grad“

image"Valjevo pametan grad" naziv je projekta čije će se usvajanje naći pred članovima Veća i gradskom Skupštinom. Finansiranje projekat trebalo bi da bude ostvareno kroz privatno javno partnerstvo i IPA fondove.

Mogućnost da već na mobilnom telefonu znate gde je slobodno mesto za parkiranje , ko su ljudi koji uništavaju gradsku imovinu, ko piše grafite, ko odlaže smeće na nedozvoljeno mesto i koji su kontejneri recimo prepuni samo su deo mogućnosti koje pruža realizacija projekta "Valjevo pametan grad".
Prezentacija ovog projekta za članove Veća i novinare održana je u Gradskoj upravi , a projekat je prezentovala kompanija DMT investing group Beograd. " Ukoliko bismo realizovali bar jedan deo ovog projekta bili bismo prvi grad u Srbiji koji je to uradio. Sam projekat obuhvata nekoliko segmenata života u gradu , a dobar deo je taj što se projekat ne mora implementirati u celosti već je moguće to raditi iz segmenata. Najverovatnije da bi prvi segmenat mogla biti bezbednost Projekat podrazumeva i video nadzor i internet usluge okrenut je ka gradjanima i praktično olakšava život , da mnoge stvari mogu obaviti elektronskim putem. projekat je kreativan i nama imponuje što su naši partneri odlučili da Valjevo bude prvi grad gde bi bilo ostvareno privatno javno partnerstvo i u kome bi projekat bio realizovan ", rekao je Dragan Jeremić direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju koja je pokrovitelj ovog projekta i predlagač njegove realizacije.
" Gradjani svakog grada očekuju da kvalitet njihovog života bude na jednom bvišem nivou i svi segmenti koji su navedeni posao , školovanje , lečenje , socijalni život obradjivani su i obuhvaćeni ovim projektom. Glavni aspekt projekta je potrošnja energije i održiv menadžment resursa dakle da iskoristimo ono što imamo bez preteranih ulaganja, povećanje kapaciteta u saobraćaju , zdravstvo gde se olakšava pruiđanje usluge i naravno školstvo gde vidimo elektronske dnevnike i olakšanu komunikaciju roditelja sa školama. Poseban segment jesu pametne zgrade .Poseban benefit jeste analitika koja je predvidjena softverom i koji nam daje tačne podatke o mogućim budućim ulaganjima", rekao je Miloš Šarac DMT u okviru prezentacije objašnajavjući da sistem ima segment prepoznavanja lica , brojanja saobraćaja i uočavanje potencijalnih pretnji medju kojima je i obaveštavanje i upozoravanje o vodostaju . Sam sistem služi za zaštitu gradjana i lakše postvarenje njihovih potreba .

image

Jeremić kaže da je u fokusu bezbednost gradajana , a u skladu sa zahtevima države . " Mi smo u prvi plan stavili bezbednost dece i vrlo nam je bitno da to bude na maksimalnom nivou. U toku smo pregovora sa još jednom kompanijom koja treba da uradi istraživanje bezbednosti dece u školama u Valjevu . Sam grad ima nameru da se bavi demografskom slikom u narednom periodu što ide u prilog realizaciji ovih projekata. Videli ste kako to treba da funkcioniše recimo i u segmentu očuvanja gradske imovine i drugim segmentima", rekao je Jeremić.
Finansiranje pilot projekta trebalo bi da se odvija kroz javno privatno partnerstvo , a realizacija u potpunosti po rečima učesnika prezentacije može biti finansirana iz IPA fondova. kako se moglo čuti samo odobravanje od strane Veća pa potom i Skupštine neće biti dovoljno već se mora tražiti i saglasnost KOmisije za odobravanje projekata privatno javnog partnerstva.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.