Kome poslati račun za uzurpaciju hala?

imageKako Vamedia saznaje u Gradskoj upravi, trenutno je u toku iseljavanje preduzeća „Simil“ iz hale koju su bespravno zaposeli u proteklom periodu. O daljem postupanju prema licima koja su uzurpirala gradsku imovinu biće odlučeno sutra na kolegijumu u Upravi . Ostaje pitanje ko će nadokanaditi milionasku štetu gradu?

Da je u Valjevu postalo normalno da se gradska imovina može uzurpirati po potrebi videli smo iz nebrojeno mnogo primera od kojih su samo neki stanovi , lokali, javne površine pa sad i hale u industrijskoj zoni. Pored činjenice da svako može šta mu se hoće ostaje i činjenica da gradske službe koje su zadužene za čuvanje graske imovine i staranje o istima zapravo najčešće nemaju informaciju da se dogodilo uopšte neka uzurpacija. Takav slučaj potvrdjen je i sa bespravnim useljenjem u dve hale u industrijskoj zoni koje su zauzele firme „Urban tehnics“ i „Simil“ iz Valjeva.
Slučaj hala iz izjava odgovornih lica ovih preduzeća pokazuje i da se neko prećutno složio sa uzurpacijom . Da su neki dogovori postojali svedoči i činjenica da je preduzeću „Simil“ dato još vremena da halu isprazni , a da pritom nisu obavešteni nadležni policijski organi .
Svaki domaćin u Valjevu ukoliko bi se po povratku kući ili dojavi suočio sa činjenicom da mu se neko uselio u objekat verovatno bi pozvao policiju , a teško da bi se odlučio da onom ko mu je uzurpirao imovinu dozvoli još nekoliko dana da iznese ono što je u objekat uneo.
Dok je vlasnik „Urban tehniksa“ jasno novinarima rekao od koga je dobio dozvolu , vlasnik preduzeća „Simil“ tvrdi da je „žrtveno jagnje“ . Kako sada stvari stoje to „žrtveno jagnje“ je napravilo uštedu u svom budžetu ne plaćajući zakup prostora koji je koristio. U Upravi saznajemo da se cena iznajmljivanja kreće od 60 do 84 dinara po kvadratu stim da ukoliko je kvadratura veća cena biva niža. S obzirom da je odluka o daljem postupanju na gradonačelniku Stanku Terziću , a sam je matematičar po struci moguće je pretpostaviti da će računica biti sledeća, broj kvadrata puta cena zakupa puta broj meseci. Uzmimo primer da se radi o prosečnoj ceni od 70 dinara po kvadratu , a da hale imaju u proseku po 2000 kvadrata dolazimo do računice od 140 000 dinara pa puta dva korisnika 280 000 mesečno . I tu je problem jer u ovoj računici imamo i nepoznate . Najpre (X) bi u ovom slučaju bilo da ne znamo sa koliko meseci to množimo jer u Upravi tvrde da neznaju koliko dugo su ove firme koristile hale . I na kraju najveća nepoznanica je kome ispostaviti račun ?
Da li izvesno milionski račun treba ispostaviti samo odgovornim licima preduzeća ili onome ko im je prećutno dozvolio da se usele?
Zakon ima svoj stav po tom pitanju i u pogledu računa i u pogledu odgovornosti , ali još kao grad nismo stigli do zakona jer se čeka kurtoazno iseljenje bez mešanja policije i pravosudja.
Valjevcima s obzirom da izostaju imena onih koji daju prećutnu saglasnost pa ne znamo adresu za slanje računa , ostaje i da pored činjenice vezane za tablicu množenja savladaju i sistem koji ne postoji u tablicama već ga kreira izvitoperena burazerska politika.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.