„Valjevska bolnica“ na RTS-u

imageVečeras od 20 sati na drugom programu RTS-a premijerno će biti prikazan film „ Valjevska bolnica 1914-1915“, autora Slobodana Rakovića.

„VALJEVSKA BOLNICA 1914- 1915“

U prvoj godini Velikog rata, posle poraza i povlačenja austro- ugarska vojska u Valjevu ostavlja nekoliko hiljada ranjenika. Istovemeno u grad pristižu brojni srpski ranjenici iz bitaka na Ceru, Gučevu i Kolubari. Valjevo postaje grad- bolnica, mesto u kome hara pegavi tifus, u kome crkvena zvona neprekidno zvone najavljujući smrt. Od novembra 1914. pa do proleća 1915. godine Valjevo je grad smrti. Malobrojni srpski sanitet, što je do tada nezabeleženo, ravnopravno leči ranjenike i bolesnike obe vojske- srpske i austro-ugarske. U lečenju ranjenika i suzbijanju epidemije pegavca učestvuju i dobrovoljci, posebno lekari i bolničarke, iz Škotske, Rusije, Francuske, SAD, Holandije…naravno, tu se i srpski lekari i bolničarke, od kojih mnoge, poput poznate slikarke Nadežde Petrović i same bivaju žrtve pošasti.
Stradanje obe vojske, srpskog naroda i herojska epopeja zdravstvenih radnika iz Srbije, ali i iz mnogih evropskih zemalja i SAD, kao i Valjevaca čiji je grad tada bio najveća bolnica i stratište u svetu, tema su dugometražnog dokumentarno- igranog filma „Valjevska bolnica 1914- 1915“.
Valjevska bolnica je mesto umiranja, međunarodne solidarnosti, humanosti, viteštva… Dojučerašnji neprijatelji zajednički pate, dele parče hleba, zavoj, lek i zajedno čekaju spasenje ili smrt.
O danima stradanja i umanosti govore: dr Aleksandar Nedok, prof. dr Dragan Mikić , načelnik Odeljenja Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA, prof. dr Mile Ignjatović, hirurg, dr Jelica Novaković Lopušina, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, Alan Cumming iz BBC… Uloga slikarke i dobrovoljne bolničarke Nadežde Petrović poverena je Neli Mihajlović, a Tamari Tijanić lik engleske bolničarke Flore Sends. Autor filma je Slobodan Raković, a producent VTV Valjevo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.