Uskoro počinje punjenje brane

imageSpuštanjem zatvarača počeće punjenje brane Stubo Rovni. Odluku o tome do koje kote će se brana puniti doneće državna komisija sobzirom da je država Srbija i finansijer .

Po rečima Miodraga markovića direktora JP „Kolubara“ već u avgustu može krenuti punjenje brane. “ Sada kada imamo obezbedjenih 450 miliona dinara za nastavak radova možemo da pristupimo spuštanju zatvarača i deo sistema će biti pušten u funkciju.Od ministarstva smo obezbedili i za 2016. godinu još 400 miliona dinara to su sredstva za završetak“, rekao je Marković.

Država Srbija imenovala je komisiju za tehnički prijem objekta i komisija je prvu fazu odradila. Druga faza krenuće kada počne punjenje , a Marković kaže da će sve što komisija bude naložila biti ispoštovano. Marković kaže da do sada komisija nije imala primedbe . “ Punjenje brane neće odmah biti izvršeno u punom kapacitetu već je predvidjeno da se brana puni do jedne kote pa će se ispuštati pa će se ponovo puniti i sve to vreme komisija će pratiti punjenje i davati sugestije ukoliko bude bilo potrebno.Cevovod čiste vode od Jadra do Slovca je završen, uradjen rezervoar 2 000 kubika na Gajini i sada radimo betonske radove na rezervoaru u Lajkovcu“, rekao je Marković novinarima na brani.
Po njegovim rečima vrlo brzo će i ostale opštine moći da računaju na vodu , ali i naglašava da sve zavisi od njihove sekundarne mreže . “ Nijedna opština nije odustala to je ono što je važno i svima je voda potrebna“, rekao je Marković.

image Novinari su danas mogli da vide da je prostor akumulacije očišćen , most na reci Sušici koji je u izgradnji , ali i crkvu u selu Brezovice. Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić danas je istakao da sama brana ima nekoliko važnih aspekata od kojih je pre svega snabdevanje vodom . “ Mi govorimo o velikoj investiciji koja će obezbediti pijaći vodu ne samo za okolne opštine već i za sva sela u okolini Valjeva . Poznato je koliki je to problem . To je sigurnost za naša sela i vodosnabdevanje. Poseban aspekt ove akumulacije je zaštita od poplava i na žalost imali smo takvo iskustvo koje nam posebno ukazuje na važnost ove brane. da nam je brana tada bila u funkciji štetaa bi bvila neuporedivo manja“, rekao je Terzić. Po njegovim rečima kada se završi brana i bude realizovan projekat sa Srbija vodama i regulacijom Kolubare i reka Jablanice, Obnice i reke Gradac Valjevo će biti osigurano od poplave .
Gradski čelnici su danas u više navrata ponovili da odlujku o tome do koje kote će se brana puniti donosi država Srbija i njihova državna komisija . U samom projektu je predvidjeno da se brana puni do kote 364 dok se u poslednjih par godina pojavilo mišljenje da branu treba puniti do kote 333. Ipak odluku o tome ne donosi grad.
Sam sistem brane trebalo bi da omogući razvoj turizma i organske poljoprivredne proizvodnje . Direktor Marković danas je pokazao i projekat budućeg turističkog centra. “ Postoji projekat i predvidjeno je da kada se ispod brane gde se nalaze radničke barake one budu uklonjene 4,5 hektara zemlje biće iskorišćeno za turističke sadržaje . Brana je vodoprivredni objekat koji služi i za navodnjavanje i za lovni turizam za razne oblike turizma . Mi imamo načelnu saglasnost za ovaj projekat , ali ne možemo početi projekat pre nego uklonimo gradilište , barake . Obezbedićemo sredstva za ovo i završiti ga,“rekao je Marković.

image Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač podsetio je da izgradnja brane nije isključivo obuhvatala samo branu već i niz putnih pravaca, mostova i cevovoda. “ Primarna funkcija je vodosnabdevanje , a sekundarna funkcija je zaštita svih naselja nizvodno od brane od poplava. Tu je put i most za Sušicu , crkva u Brezovicama. Govorimo o velikoj investiciji. Kada je u pitanju dopis rudarsko geološkog fakulteta u pitanju taj dopis razmatra pomenute kote i tamo piše da u slučaju ako bi se radila rekonstrukcija vodovodnog sistema u Valjevu i gradu ne bi bila potrebna tolika količina vode gradu ne bi trebalo punjenje do kote 364. Ali tu su brojna sela. Mi nismo dovoljno stručni i kompetentni dsa odlučimo do koje kote se brana puni već to moraju stručni ljudi i pomenuta komisija i ja sam siguran da će njihovo rešenje biti objektivno“, rekao je Kovač.

image

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.