Transparentno do posla

imageCentar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Balkanska istraživačka mreža (BIRN Srbija) i PALGO centar organizovali su tribinu sa građanima Valjeva o transparentnosti procedura prilikom zapošljavanja u javnom sektoru.

Pre tribine, projektni tim organizovao je promotivnu kampanju na Trgu vojvode Mišića, a Emilija Brkić koordinator Cesida kaže da je osnovna ideja projekta podizanje kapaciteta civilnog društva u borbi protiv netransparentnog zapošljavanja. " Grad Valjevo je uključen i u istraživanje koje ćemo sprovesti. Nije ovde u pitanju samo civilno društvo već i da lokalne samouprave nauče kako da se bore protiv takvih pojava.Mi želmo da informišemo gradjane da smo oformili platformu transparentno.rs na kojoj gradjani potpuno anonimno mogu prijaviti nepravilnosti prilikom zapošljavanja", kaže Brkićeva.
Do sada je CESID istraživanje i tribine sporveo u sedam srpskih gradova i u najvećoj meri gradjani su ukazali na problem partijskog zapošljavanja . " To partijsko zapošljavanje je nešto na šta gradjani ukazuju u velikom obimu , ali i netransparentnost samih konkursnih procedura što znači da se konkursi raspisuju , a nikada ne zatvraju, gradjani ne dobijaju rezultate niti objašnjenja. Sama ideja platforme je da kda gradjanin napiše svoju sumnju naš pravni tim pregleda tu prijavu i obraća se nadležnoj instituciji . Pravnici traže potpunu konkursnu dokumentaciju i ukoliko se vidi da postoji zakonski osnov ceo slučaj se prosledjuje nadležnim organima", objašnjava Brkićeva.
Ona dodaje da će CESID u okviru ovog projekta napraviti i institucionalnu analizu i dati sve preporuke kako bi se poboljšao sistem zapošljavanja u javnom sektoru. " Želimo da otvorimo oči javnosti i da pokušamo da svi zajedno zaustavimo takvu vrstu zapošljavanja. Projekat traje do maja 2017. godine , ali nama je cilj da ova platforma živi i dalje nakon toga . Potrebno nam je dan se gradjani jave i iako postoji mišljenje da je tako nešto nemoguće promeniti mi želimo da ih motivišemo da proširimo ideju borbe protiv netransparentnog zapošljavanja i na kraju naravno izborimo se kao društvo u celosti sa tim problemom", kaže Brkićeva.
Iskustva tribina u Srbiji pokazala su da postoji skepsa medju gradjanima da je moguće izboriti se sa oim problemom i da se gradjani relano plaše da o tome otvoreno govore pa je zato CESID i pokrenuo platformu na kojoj gradjani mogu prijaviti takve slučajeve.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.