Parkiranje u Nušićevoj će biti rešeno

imagePojedini gradjani Nušićeve ulice požalili su se na rešenje parkiranja u ovoj ulici i na činjenicu da je ova ulica dvosmerna . Saobraćajni inženjer u odeljenju za saobraćaj grada Valjeva Svetislav Petrović kaže da postoji tendencija da Nušićeva ponovo bude jednosmerna , ali i da grad neće izlaziti u susret zahtevima pojedinaca ili preduzeća već će odluke o tehničkoj regulaciji donositi u korist grada.

Meštani Nušićeve susreli su se sa činjenicom da su automobili parkirani na trotoaru zapravo kako tvrde meta pauka i namere punjenja kase policije i grada . U ovoj ulici koja je nekada bila jednosmerna nema znaka kojim se ograničava parkiranje na kolovozu , ali gradjani ipak svoje automobile parkiraju na trotoarima ne ostavljajući mogućnost prolaza za pešake ." Ako uzmemo u obzir mogućnosti zaustavljanja i parkiranja, kada nema signalizacije o parkiranju,shodno članu.66 i tačkama 6 i 13, očigledno je da su građani, korisnici parkiranja, prepušteni slobodnoj volji policije, njihovim akcijama uklanjanja vozila i punjenju svoje kase u ulicama gde parkiranje nije saobraćajnom signalizacijom regulisano", navodi se u dopisu jednog od meštana Nušićeve ulice . U odeljenju za saobraćaj grada Valjeva kažu da nisu oni ti koji će rešavati probleme zgrada koje nisu predvidele parking prostore. " Konkretno kada je Nušićeva u pitanju mi tu nismo osatvili znak želeći da gradjani najpre dogovorno regulišu parkiranje .Ali oni to nisu učinili . Oni ne žele da svoja vozila ostave na kolovozu već ih ostavljaju na trotoaru i time prave prepreku za kretanje pešaka , ali i prepreku za prolaz vozilima za ulaze na parkinge gde oni postoje. Njihov zahtev jeste donekle osnovan , ali generalno svi gradjani u Valjevu moraju da shvate da kolovoz nije predvidjen za parkiranje već za kretanje vozila , a trotoari za kretanje pešaka. Nije Nušićeva ulica jedina koja ima ovaj problem . Mi imamo situacije gde postoji znak o zabrani pa se gradjani masovno parkiraju . logično je ako ste ostavili auto na trotoaru da će vas pauk odneti ako niste ostavili zakonom predvidjeni prostor za kretanje pešaka . Tu su gradjani Nušićeve u pravu", objašnjava Petrović.
U dopisu Vamediji gradjani Nušićeve iznose i svoj zahtev za regulisanjem parkiranja : " Kao građani i stanovnici Nušićeve ulice zahtevamo, uvođenje Nušićeve ulice u naplatnu zonu parkiranja i korišćenje ove komunalne usluge. Uvođenje jednosmernosti ulice i regulisanje parkiranja tražimo da se sprovede odmah, tj.u toku i inače predviđenog proširenja naplatnih zona parkiranja na javnim površinama grada Valjeva. Očito da je navedenim problemima uzrok nerad i ignorantski stav pomenutih odgovornih za funkcionisanje saobraćaja u Valjevu, jer da su oni svojim rešenjima definisali uslove u saobraćaju, građani ne bi bili prepušteni slobodnom nahođenju policijskih službenika iako zakon omogućuje korišćenje parkiranja kada nema signalizacije".
Petrović kaže da se teži tome da ova ulica bude jednosmerna. " Mislim da će vrlo brzo taj zahtev biti rešen . Nušićeva će biti jednosmerna i u njoj će biti regulisano parkiranje u smislu da će biti obuhvaćena parking zonom . Ali to se neće dogoditi jer to neko posebno traži već zato što je to potreba grada. Gradjani Valjeva dali su sebi mnogo slobode u pogledu parkiranja . Pogledajte svaku ulicu gde nema regulisane zone parkiranja. Gradjani ostavljaju automobile gde hoće. Najpre niko ne vodi računa kada gradi kuću , kupuje stan i slično da mora imati obezbedjen ulaz imati parkihg mesto. Nismo mi ti koji treba da rešavamo problem zgrade koja nema parking . To moraju vlasnici stanova sa investitorom da reše . Ako bismo svuda rešavali kako se kome prohte nebismo daleko stigli. Na šta bi na grad ličio ? Mi smo u Nušićevoj bili maksimalno fleksibilni , a gradjani su to zloupitrebili. Želimo da izadjemo u susret gradjanima , ali kada za to postoji opravdanost u pogledu interesa celog grada", objašnjava Petrović.
Nedostatak i nepoznavanje saobraćajne kulture i propisa očito najveći je problem i nije retko čuti mišljenje po kome gradjani smatraju da ukoliko žive u blizini ulice imaju pravo na parkiranje na trotoaru.
" Imate situaciju u Milovana Glišića ulici gde svi imaju dvorišta ulaze , ali isključivo automobile ostavljaju na kolovozu i trotoaru. Tom ulicom kada naidje kamion nema više prolaska . Nastaje kolaps. Postoji znak o zabrani parkiranja i kada izadje pauk i podigne im vozila oni se bune. Vidite i tamo gde smo izašli u susret gradjanima sami gradjani sebe dovedu u problem . Konkretno Nušićeva će uskoro biti dvosmerna parkiranje zonirano i tada će se verovatno neko žaliti da nema dovoljno parking mesta i slično", objašnjava Petrović.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.