Sednica Skupštine krajem maja ili početkom juna

imageSednica Skupštine biće održana najverovatnije krajem maja ili početkom juna. Najvažnija tačka sednice biće rebalans budžeta, a prva naredna sednica možda bude već u kampanjama.

Budžet grada Valjeva projektovan je na preko 2 milijarde dinara , a u skladu sa punjenjem budžeta na prvoj narednoj sednici Skupštine uslediće i njegov prvi rebalans. Na ovoj sednici po dosadašnjim najavama izvesno će se naći i osnivački akti novog javnog preduzeća s obzirom da zakon za donošenje takvih akata predvidja samo 90 dana .
Za sada niko ne zna da li će se na sednici koja je predvidjena za kraj maja ili početak juna naći i stanovi odnosno obelodanjivanje podataka vezanih za stanove u vlasništvu grada. Kako je na prethodnoj sednici najavljeno već na ovoj trebalo bi da gradjani Valjeva budu informisani o tome ko su korisnici stanova , proceduri kako su stanovi dodeljivani .
Podjednako je za sada nepoznato da li će se na ovoj sednici naći i odluka o kreditnom zaduženju grada u pogledu izgradnje Hale sportova .
Iako je na poslednjoj sednici doneta odluka da se po pitanju brane Stubo – Rovni održi vanredna sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda, kako Vamedia saznaje predsednik Skupštine Mihailo Jokić je zatražio da se o tome posebno izjasne šefovi odborničkih grupa.
Šta god da se nadje na dnevnom redu sednica će biti održana u zakonskom roku , a naredna bi se u okviru zakona koji predvidja održavanje sednice u roku od tri meseca , mogla očekivati u septembru , nakon sezone odmora. Sednicu Skupštine moguće je održati i svakog meseca , ali po zakonu ne i nakon isteka tri meseca.
Vrlo je moguće da se naredna sednica nadje baš pred početak aktivnijih predizbornih radnji partija s obzirom da po zakonu lokalni izbori dolaze već na proleće . Naprednjaci su u Valjevu jedno vreme izbore najavljivali već za decembar , ali sa republičkog nivoa takve potvrde za sada nema . Bilo kako bilo usvajanje budžeta za 2016. godinu neće biti izvesno glavobolja samo vladajuće koalicije kao što je to bio slučaj prethodne dve godine već i trenutne opozicije ukoliko se nada vršenju vlasti na lokalnom nivou.
Ukoliko se naredna sednica održi u septembru , a izvesno je da po zakonu hoće na njoj je moguće da će biti vidljivo i eventualno prestrojavanje programa, ljudi i partija . Možda se već na toj sednici može dogoditi da budu uočljive podrške i koalicije .
Ipak ova prva naredna sedniva morala bi biti daleko od partijskog lobiranja i isključivo u interesu gradjana Valjeva bez obzira kojoj partiji poklanjali simpatije.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.