Do sada uklonjeno 488 kubika smeća

imageOd 22. aprila kada je počelo Prolećno raspremanje Valjeva uklonjeno je 480 kubnih metara smeća i otpada. Ovog vikenda čišćeno je priobalje reke Gradac I jezera Pocibrava.

I ovog vikenda nastavljena je akcija Prolećnog raspremanja Valjeva ,a njoj je učestvovalo oko 50 ljubitelja prirode. Pored radnika JKP “Vidrak” I “Erozije” , u akciji su učetsvovali I članovi Ekološkog društva “Gradac” , Udruženja valjevskih istraživača, Čuvarske službe "Eko ribarstvo", Udruženja sportskih ribolovaca "Kolubara", kao i zaposleni u firmi "Mičelini", koji su iz korita reke Gradac izvlačili suva stabla.

“Nemarnost i namerno zagađivanje prirode stvar je (ne)vaspitanja, ali nije na odmet stalno isticati koliko je važno održavati klisuru i rečno korito reke Gradac, koje ne samo što je zaštićeno prirodno dobro, već spada u 16 predela izuzetih odlika Srbije. Iako nekom može izgledati neshvatljivo da I pored kontejnera I kanti neko može otići do reke da bi bacio svoje smeće to se dešava I to se itekako moglo videti I ove godine . Svake godine na proleće uklonimo divlje deponije , pokupimo smeće , ali več do sledećeg proleća priča se ponavlja . Bojim se da ta činjenica nešto govori o nama samima . Potrebno nam je mnogo više odgovornosti za sopstveno okruženje” , kaže direktor “Vidraka” Djordje Milanović.

Pored činjenice da se vredno radilo ovog vikenda priredjeno je I druženje jer su za ucesnike akcije Istrazivaci pripremili vojnički pasulj. Od 22. aprila, kada je akcija "Prolećnog (ra)spremanja Valjeva" započeta, pa do danas, dakle za samo 17 dana, uklonjeno je 480 kubnih metara smeća i otpada., a akcija se nastavlja .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.