Pomen heroju Pavloviću

imagePomen i polaganje venaca danas su upriličeni u čast pilota Milenka Pavlovića koji je poginuo na nebu iznad Valjeva za vreme NATO bombardovanja.

Na današnji dan 1999 godine braneći nebo iznad Valjeva poginuo je pilot komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, Milenko Pavlović . Kod spomenika Pavloviću danas je održan pomen , a cveće su položili predstavnici grada , njegove kolege i porodica . „Uprkos godinama koje prolaze, Milenkov značaj i značaj njegovog dela je sve veći i veći. Pamtimo ga kao izuzetno hrabrog komandata koji je ulivao poverenja svima. Svojim „migom 29“ je 4. maja 1999. poleteo u borbu sa višestruko jačim protivnikom i svojim žrtvovanjem, da bi odbranio rodni kraj, ušao u red legendarnih pilota heroja“, rekao je Pavlovićev saborac pukovnik Dragan Milenković.

image Država je Milenka Pavlovića odlikovala ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici pre četiri godine dodelila orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo. Naime Pavlović, rodom iz Crniljeva, je u trenutku naredjenja o poletanju na avione NATO-a od svog zamenika tražio da po svaku cenu zadrži mladjeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom .
Zbog ovog čina i herojske borbe sa avionima NATO-a gradjani Valjeva Pavlovića smatraju svojim sugradjaninom i svakog 4 maja na dan njegove pogibije odaju mu dužnu počast.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.