35 godina od Titove smrti

imageNa današnji dan 4. maja 1980 godine umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije.Sahranjen je 8 . maja uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, 700 000 ljudi, četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara, među njima Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher i Helmut Schmidt.

"Najveći sin naroda i narodnosti" kako su ga zvali doživotni predsednik SFRJ Josib Broz Tito preminuo je u Ljubljani 4. maja 1980 godine u 15.05 minuta . Ovaj predsednik države imao je kult ličnosti kakav je imao retko koji državnik . Po Titu su nazvani gradovi , trgovi i ulice , brojne škole , zasadjene brojen ruže i parkovi , a dodatno je desetak godina nakon njegove smrti važilo pravilo oglašavanja sirena u 15.05 sati što je podrazumevalo da svaki gradjanin u tom trenutku mora odati poštu preminulom predsedniku minutom ćutanja.

Josip Broz pored brojnih državničkih aktivnosti u kojima je vidjan i u kojima je ostvarivao zapažene rezultate bio je najkontraverznija ličnost istorije SFRJ. Od ujedinitelja i tvorca bratstva i jedinstva Tito je u godinama nakon svoje smrti postao surovi sinonim za komunizam iako se na njegovom nadgrobnoj spomen ploči ne nalazi petokraka. Za predsednika Republike Tito je izabran 1953., a donošenjem novog ustava (1974.) postao je predsednik "bez ograničenja trajanja mandata", a njegov život bio je iako medijski praćen zapravo je bio u službi njegove državničke funkcije . Rođen je 7. maja 1892., ali je kao datum njegovog rodjenja proslavljan 25. maj, dan koji je proglašen i Danom mladosti i za koji je svake godine nošena štafeta kao simbol mladosti i jedinstva , a u večernjim satima i tradicionalni slet u Beogradu na stadionu JNA.
Titu su zamerali usko gledanje na situaciju i dogadjaje pogotovo na neistomišljenike, a ipak ga je magazin "Time" uvrsto medju 100 ličnosti koje su obeležile 20 vek. Mnogi i danas smatraju da Tito nije obeležio samo jedno vreme već je bio upravo kreator tog vremena .
Sada, 35. godina nakon njegove smrti ankete pokazuju da gradjani Srbije u odabiru vremena kada se najbolje živelo u Srbiji navode upravo vreme Tita.

image Čovek koji je obeležio jednu epohu različito je vidjen u knjigama , novinskim člancima . od njegovog života za vreme njegovog življenja napravljen je spektakl, a sam trenutak smrti nije bio ništa manje propraćen . Brojni poštovaoci Josipa Broza Tita iz bivših jugoslovenskih republika danas su na 35. godišnjicu njegove smrti posetili Kuću cveća u Beogradu.

Kratka biografija:
Rođen je u Kumrovcu, u Zagorju, u mešovitoj hrvatsko slovenačkoj porodici maja 1892. godine. Tokom njegovog života kao datum rođenja obeležavan je 25. maj i to kao Dan mladosti.Kao austrougarski vojni obveznik učestvovao je u Prvom svetskom ratu, s činom kaplara, između ostalog i na srpskom frontu. Ranjen je i zarobljen u Galiciji, na ruskom frontu 1915. godine, pa je izvesno vreme u toj zemlji proveo kao zarobljenik.U njegovim zvaničnim biografijama, u poratnom periodu, navođeno je da je potom učestvovao u Oktobarskoj revoluciji.U Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca vratio se krajem oktobra 1920, kada postaje član Komunističke partije. Godine 1937. postao je generalni sekretar KPJ, posle smenjivanja i streljanja Milana Gorkića, prethodnog lidera te partije.Radio je i školovao se, 1936. i 1937. u Kominterni u Moskvi. Bilo je to vreme najoštrijih čistki unutar sovjetske nomenklature, i komunističke internacionale, kada je likvidiran znatan broj i jugoslovenskih komunističkih prvaka.Kao vođa KPJ predvodio je u Drugom svetskom ratu partizanski pokret (Narodnooslobodilačka vojska), a iz rata je izašao kao legendarni vođa.Na čelu Jugoslavije nalazio se punih 35 godina.Osim borbe protiv okupatora, jedinice pod njegovom komandom sprovele su komunističku revoluciju – tokom i nakon rata, u kojoj su, između ostalog, u sprovođenju revolucionarne "pravde" nestale i desetine hiljada nekomunista – pod maskom "borbe protiv saradnika okupatora".
Godine 1948. odbacio je Rezoluciju Informbiroa komunističkih partija i odolevao snažnom Staljinovom pritisku, nakon čega je godinama vešto lavirao između istočnog i zapadnog bloka, izborivši sasvim osobenu poziciju Jugoslavije kao čelnice Pokreta nesvrstanih.
Tokom pedesetih godina, Jugoslavija je otuda dobijala značajnu finansijsku i vojnu pomoć od SAD.Bio je jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj. Njegova uloga u tom pokretu, u poznijoj fazi, posebno je upamćena po doslednom nastojanju da se nesvrstani zadrže po strani od uticaja pojedinih problokovski opredeljenih članica.U unutrašnjoj politici, sticajem raznih okolnosti, verovatno i duboke starosti, ostavio je ustrojstvo koje se na kraju pokazalo kao neodrživo za funkcionisanje SFRJ – Ustav iz 1974. godine. Specifičan sistem konsenzusa predstavnika republika i pokrajina pokazao se kao nerešiv problem kada se SKJ raspao.Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu, prisustvovao je više od 200 visokih ličnosti iz celog sveta, što je nesumnjivo izraz njegove sasvim posebne istorijske uloge i izuzetnog ugleda koji je uživao.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.