Novih 3,6 miliona za sanaciju poplave

imagePrekogranični program Srbija-Bosna i Hercegovina, finansiran od strane Evropske Unije, kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA) promoviše ekonomski i društveni razvoj i teži da smanji relativnu izolovanost programskog područja.

Do sada, ukupno 11.520.000 EUR-a je odobreno za realizaciju ovog Programa. Od početka sprovođenja Programa preko Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA) finansirano je ukupno 36 projekata sa 72 korisnika iz obe zemlje i velikim brojem partnera, ali je i data mogućnost desetinama i stotinama institucija iz prekograničnog područja zemalja-partnera da uspostave ili obnove međusobnu saradnju u rešavanju problema u njihovim lokalnim zajednicama.

Veći deo Programskog područja pretrpeo je velike štete u poplavama u maju 2014 godine. Upravo otvoreni 3. poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina ima za cilj ublažavanje posledica poplava kao i aktivnosti vezane za prevenciju poplava. Aktivnosti finansirane kroz projekte mogu se sprovoditi samo na programskom području koje u Srbiji obuhvata Sremski, Mačvanski, Kolubarski i Zlatiborski okrug a u BiH Centralnu, Severnu, Severoistočnu i Istočnu BiH.

Ovim pozivom za podnošenje predloga projekata su opredeljena sredstva u iznosu od 3,6 miliona evra koja će biti dodeljivana u formi donacije (bespovratne finansijske pomoći), pri čemu korisnici obezbeđuju, u vidu sufinansiranja, minimum 15% ukupnog budžeta predloženog projekta iz sopstvenih izvora, ili iz sredstava koja nisu iz budžeta Evropske unije. Svaki projekat podrazumeva dva ugovora o donaciji (korisnici donacije iz obe zemlje potpisuju ugovor o donaciji sa nadležnom Delegacijom Evropske unije). Minimalni iznos donacije po ugovoru je 300,000 evra dok je maksimalni iznos 600,000 evra. Rok za podnošenje projekata je 20 jul 2015 godine

U cilju bojeg informisanja zainteresovanih o načinu konkurisanja, Zajednički tehnički sekretarijat će u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini i u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcijom za evropske integracije Bosne i Hercegovine, organizovati informativne dane od kojih je jedan već realizovan u Valjevu . Predstavnici lokalne samouprave tako su bili u mogućnosti da dobiju pravovremenu informaciju o načinu konkurisanja za pomenuta sredstva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.