Kako da zaradite za izbore

imageKada će biti izbori? Ovo je pitanje koje trenutno postavljaju pojedini političari, ali i jedna dobra grupa gradjana. Ovu grupu gradjana izbori ne zanimaju u smislu promene sistema vlasti već izbore vide kao mogućnost zarade . Koliko košta čuvanje kutije, a koliko odlazak na miting?

Da gradjani odavno partije ne vide kao mogućnost promene u državi ili bolju budućnost za društvo u celini, već izbore i promene posmatraju sa isključivog stanovišta lične koristi svedoči nekoliko primera . Najpre, o tome govori podatak da više od 40% gradjana nije izašlo na prošle izbore , potom , gradjani se masovno učlanjuju u stranke koje odnose pobedu na izborima, sve je više onih koji smatraju da nema dobrih opcija za glasanje te i da su svi isti.
Iako partije u Srbiji generalno veruju da znaju kako se upravlja masama ista ta masa glasača može i da ih iznenadi činjenicom da dobro poznaju funkcionisanje partijskog sistema u našoj zemlji. Gradjani su tako na osnovu stečenog iskustva jasno razumeli poruku partije o ličnoj dobiti . Učlanjenjem se ostvaruje mogućnost zaposlenja ili podrškom se može ostvariti konkretan benefit u zavisnosti od zahteva. Iskustvo pokazuje da i oni koji su u kampanjama koristili izraze kao što su departizacija i depolitizacija zapravo odmah po ostvarenju izbornog rezultata odustali od realizacije te dve najave. Sa takvim iskustvom pojedini gradjani shvatili su da izbori i sam izborni proces, ako ne mogu doneti dugotrajni boljitak mogu doneti kratkotrajnu pomoć. Uvek u smislu finansija.
Već ovih dana može se čuti pitanje o vremenu održavanja izbora jer jedan broj gradjana ima nameru da čuvanjem kutije za neku partiju , što plaća država , ostvari trenutni benefit. Druga grupa računa na nadnicu od 1000 dinara , što plaća finansijer partije,za jednodnevnu ekskurziju u neki grad i predizbornu konvenciju te partije u tom gradu . Ako se toj hiljadarki pridoda i sendvič sa flašicom vode jasno je da dan nije uludo potrošen. U situaciji kada su gradjani maksimalno osiromašeni i nezaposleni dnevnica od hiljadu dinara nije mala šala . Na kraju ko kaže da se mora ići na miting samo jedne partije ?
Ako političke partije u Srbiji već pokazuju da je zarad vlasti moguće spojiti nespojivo , istrpeti on što i samu partiju urušava zašto i gradajani na istom primeru ne bi nešto i zaradili pa danas uzvikivali parole za jedne , a sutra nosili parole za druge?
Da su gradjani naučili gde je konkretna korist svedoči i činjenica da se sve više partija žali da ne može više tako lako angažovati partijske volontere za lepljenje plakata. Taj posao oduvek su radili mladi članovi partije , ali ni oni više nisu tako mladi , ali ni neuki u smislu vidljivog iskustva ranijih mladih članova .
Svojevremeno je bilo normalno da se pred izbore nešto podeli , a to može biti i vrećica praška za veš , pa su godinama nakon toga takav sistem najoštrije kritikovali pod okriljem budjenja demokratske svesti . Ako pogledamo poslednje izbore u Mionici videćemo da se pred izbore ponovo nešto deli kom naočare kom lap top ili konkretna suma novca . Ovakvo rasipništvo koje kurtoazno nazivamo kupovinom glasova sada ne može baš svako sebi da priušti, ali je model ponašanja već usvojen i ponovo je zaživeo pa je moguće da ćemo ga videti na delu za predstojeće izbore.
Kako sada stvari stoje sa krizom u Srbiji, partije će morati da debelo odreše kesu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.