Pokret za Valjevo o rudnoj renti i Kovačevim izjavama

imageNa osnovu Platforme svog političkog delovanja Pokret za Valjevo predložio je vladajućoj koaliciji da preuzme nadležnosti u naplati Rudne rente kao izvornog prihoda Grada. Na konferenciji za novinare predsednik Pokreta Aleksandar Vujić rekao da su izjave zamenika gradonačelnika Žarka Kovača date nakon posete predstavnika Kineske banke odlika neobaveštenosti i neupućenosti istog.

Pokret za Valjevo predložio je vladajućoj koaliciji preuzimanje nadležnosti u vezi naplate Rudne rente . Miloš Pavić potpredsednik Pokreta za Valjevo danas je objasnio da po Zakonu Grad Valjevo ima pravo na to. “ Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima je još 2011 godine dao mogućnost da lokalne samouprave imaju nadležnost i prihode na osnovu eksploatacije rudnih resursa sa teritorije gde lokalna vlast obavlja svoje poslovanje , Grad Valjevo je do sada na osnovu eksploatacije rudnih resursa sa naše teritorije imao prihod u budžet od 600 000 dinara . Preuzimanjem i organizacijom ovog posla očekuje se prihod od 15 do 20 miliona dinara godišnje . Ovim prihodom bi kancelarija za rudnu rentu zaradila svoje plate , troškove smeštaja i održavanja erhive i dala svoj doprinos poećanju budžeta“, rekao je Pavić.
Da bi Grad mogao da oformi takvu kancelariju po ugledu na druge gradove u Srbiji potrebno je da od ministarstva zatraži odobrenje za preuzimanje poslova za izdavanje rešenja za istraživanje i eksploataciju na teritoriji lokalne samouprave , formira odeljenje u okviru lokalne samouprave koje bi vršilo poverene poslove od Ministarstva sa zaposlenima odredjene struke i licenci i to dipl.ing. geologije smer istarživanja min. sirovina sa položenim stručnim ispitom i dipl. ing. rudarstva smer površinska eksploatacija sa položenim stručnim ispitom. Pavić kaže da je ovaj predlog Pokreta za sada naišao na odobravanje koalicije i da se očekuje da predlog bude realizovan u narednom periodu .

image

Predsednik Pokreta za Valjevo Aleksandar Vujić danas se osvrnuo na skorašnju posetu predstavnika Kineske banke rekavši da su sami predstavnici tražili objašnjenje za netačne izjave koje je posle sastanka pojedinim medijima dao zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. “ Zamenik je tada izneo nekoliko neistina nakon tog sastanka i time javnost doveo u zabludu u vez tog sastanka . Gosti iz Kine su zatražili objašnjenje za te izjave . Moram da kažem da nije tačno da Kinezi nisu zainteresovani za finansiranje tova junadi i infrastrukturnih projekata. Ja ne znam zbog čega nam treba takva vrsta izjava nekompetentnih i neobaveštenih ljudi . Svet je globalno selo pa se svačija izjava posmatra , a u ovom slučaju zvaničnik grada je dao izjavu koja je u suprotnosti sa onim što je dogovoreno na sastanku“, rekao je Vujić naglasivši da su kineski partneri tražili objašnjenje takve izjave i demanti .
Vujić kaže da će već narednih dana biti organizovan novi sastanak u Beogradu gde će se ozbiljno razgovarati o mogućem konkretnom kreditiranju projekata u Valjevu.
Na pitanje Vamedie da li bi kineski kreditori mogli biti i realizatori izgradnje pojedinih projekata medju kojima je Hala sportova Vujić kaže da je projekat Hale male vrednosti da bi Kinezi bili zainteresovani da oni grade . „To je moguće jedino u saradnji sa gradom Šapcem gde će Kina graditi i kreditirati velike projekte mislim veće vrednosti . Oni su nama rekli da je Hala mali projekat da bi njihovi gradjevinari bili zainteresovani , ali su nam skrenuli pažnju da Šabac već ima veće projekte pa bi gradilište Hale moglo biti deo projekta saradnje izmedju Valjeva i Šapca, na taj način bi bilo moguće , ali o tome ćemo tek govoriti“, rekao je Vujić.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.