Ipak punoletni polomili drvo

imageIako se najčešće misli da se gradski mobilijar najčešće nadje na udaru maloletnika sa viškom energije poslednji dogadjaji pokazuju da to nisu maloletna lica . Gradska Direkcija najavila odlučnu borbu protiv uništavanja gradske imovine i najavila da će javnosti obelodaniti imena onih koji ruše i lome pod uslovom da se radi o punoletnim licima. Prva imena već su otkrivena .

Grad Valjevo ima nameru da gradsku imovinu zaštiti na više načina , moglo se čuti od direktora Direkcije Dragana Jeremića koji je rekao da će najpre ukoliko se ispostvai da su osobe punoletne imena biti objavljena , potom da će komunalci dobiti striktna zaduženja po ovom pitanju , ali i da će grad već na sledećoj sednici Skupštine dobiti odluku o komunalnom redu.
Pre nepunih mesec dana polomljeno je drvo u ulici Vojvode Mišića i kako saznajemo drvo nisu polomila deca već lica Kovačević Dušan (1993)i Sarić Srećko (1995 )iako bi se očekivalo takodje da osobe sa dvadeset godina treba da imaju svest o društveno prihvatljivom ponašanju to u ovom slučaju nije sasvim tačno . Zašto je njima dvojici smetalo tek posadjeno drvo poznato je samo policiji .Kako saznajemo Direkcija je policiji već poslala odštetni zahtev za polomljeno drvo u visini od 30 000 dinara.
Sad je pred policijom zadatak da pronadje i one koji su polomili tablu u Vojvode Mišića , ali i sve one koji svakodnevno uništavaju ono što grad inovira.

image Pred Valjevom je i kampanja koja će imati za cilj da edukuje , ali i objasni mere kaznene politike koje će biti primenjene u novoj odluci o kumunalnom redu .
Grad će uporedo postaviti dodatne kamere i dodatna obezbedjenja na pojedinim objektima kao što je slučaj sa sportskim terenom Studenta . Ipak ostaje jedna činjenica da Iako kamere zabeleže vinovnika ni redovna policija ne može mnogo toga . Naime zakon predvidja da se ukoliko se maloletno lice zatekne u vršenju takvog dela može privesti u stanicu policije radi identifikacije jer maloletna lica ne poseduju ličnu kartu. Potom se obaveštavaju roditelji koji lice preuzimaju. Policija može podneti prijavu i proslediti tužilaštvu , a na višem, tužiocu koji je nadležan za maloletnike je da odluči da li će sve biti procesuirano ili odbačeno. Ukoliko i dodje do suda kaznena politika je takva da lice može biti ukoreno ili može biti naložen veći nadzor nad osobom. Iz svega ovoga izuzeta su lica do 14 . godina jer ona ne podležu nikakvoj odgovornosti u smislu ovih povreda zakona .
Roditelj može biti procesuiran ukoliko tužilac poceni da je popustio nadzor odnosno da je roditelj imao informaciju šta se dogadja , a nije reagovao.
Ako već na vreme ne reaguju roditelji onda će nove gradske odluke izvesno mnoge potaknuti da reaguju makar i sa zakašnjenjem .

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.