A protiv grada – kišobran

imagePre nekoliko dana u Valjevu je pao prvi grad za ovu godinu , a strah od ove vremenske nepogode itekako je opravdan ako se zna da protivgradnih raketa nema dovoljno , a država zateže sa plaćanjem strelaca .

“Država svojim zakonima I propisima o poslovanju nije predvidela mogućnost da se finansijska sredstva budžeta grada mogu koristiti za plaćanje strelaca niti za kupovinu raketa. Sve to mora država da uradi . Da kupi rakete , obuči strelce , ali oni to ne rade u potpunosti već se mi snalazimo. Mi smo dosadašnjih godina se nekako snalazili u smislu da smo kroz projekte to finansirali , ali sada smo uputili zahtev državi da nama dozvoli da se time bavimo jer smo u problemu to je sigurno , pa kako ćemo razvijati poljoprivredu , a nemamo protivgradnu zaštitu?”, kaže Žarko Kovač zamenik gradonačelnika.

Pretprošle godine HK Krušik je poklonio Valjevu jedan broj raketa , a grad je prošle godine kupio 40 raketa dok za ovu godinu još uvek nema ni pregovora o tome .

Nekada je HK Krušik isporučivao rakete za protivgradnu zaštitu celoj Srbiji , nadležni tvrde da ova fabrika itekako ima kapacitete za nastavak te vrlo obimne proizvodnje , ali očito država nije u stanju da prepozna sopstvene resurse. Problem sa isplaćivanjem i angažovanjem strelaca nastao je 2011, jer je po tadašnjem sporazumu Sektor odbrane od grada iz Republickog hidrometeorološkog zavoda premešten u Sektor za vanredne situacije MUP Srbije. Tako su stalno zaposleni iz Republickog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) prešli u MUP, dok su strelci angažovani po ugovoru i ostali su u nadležnosti RHMZ. Dodatni problem je i što su pre dve godine izmenjeni zakonski i podzakonski akti u oblasti javnih nabavki, što je dodatno zakomplikovalo angažovanje strelaca po Zakonu o dopunskom radu
Dok gradovi pišu molbe I dopise državi da se ovaj problem što hitnije reši donošenje ovog zakona se odlaže jer ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić insistira na protivgradnoj odbrani iz aviona, odnosno zasipanjem gradonosnih oblaka srebro-jodidom

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.