Uslovi zaustavljaju postavljanje bazne stanice

imageGrad Valjevo zatražio je dodatne informacije i dokumenta od Telekoma po osnovu njihovog zahteva za postavljanje bazne stanice na objektu Maxi.“ Javnost je uznemirena bez potrebe jer svako ima pravo da podnese zahtev , ali to ne znači ništa dok se ne sprovede potrebna procedura“, rekao je načelnik gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić.

S druge strane na javnoj raspravi obradjivač studije na strani Telekoma tvrdio da nema štetnih efekata izuzev promene raspoloženja kod ljudi.“ Mi nismo želeli ranije da se oglašavamo jer smo smatrali da je jasno da se procedure moraju ispoštovati i da je potrebno vreme za sve. Svi su tražili odgovor na pitanje koji će epilog biti cele priče. Ja ponovo moram reći da grad nikada ne bi dozvolio mogućnost da neko ugrozi bezbednost ili zdravlje dece , roditelja uostalom svih gradjana. Zaista nije bilo razloga za brigu. Rešenje će uslediti nakon dopune koju smo tražili od podnosioca zahteva“, rekao je Vujić Subotić dodajući da se traži rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane.
Iako je po njegovom mišljenju Telekom preduzeće koje kao i svako drugo ima svoj interes za istu firmu kaže da je istovremeno društveno odgovorno preduzeće. “ Nema razloga za brigu.Bez potrebe su pojedinci izlazili u javnost i davali izjave koje su zaista preuranjene. Uslova trenutno po zahtevu koji je poslat nema. Tražili smo dopunu jer to što su dostavili nije dovoljno da se donese odluka. Tražimo alternativno rešenje koje će biti i u interesu gradjana i Telekoma“, rekao je Vujić Subotić.Za ocenu studije odlučivaće komisija , a zatražena je planska dokumantacija , urbanistički uslovi i podaci da li je udaljenost antenskog objekta viša od 15 metara od prvog stambenog objekata. Grad smatra da nema dovoljne udaljenosti , ali kako kažu to mora biti dokumentovano. Od ZZJZ zatraženo je merenje i objašnjenje merenja po odredjenim standardima, ali i da se dostavi dokumentacija kako bi eventualno zračenje uticalo na hranu s obzirom da se radi o prehrambenoj trgovini.
Opšta je ocena da zatražene dodatne uslove neće biti lako ispuniti.A kako se danas moglo čuti na javnoj raspravi rečeno je da apsolutno nema štetnih efekata , a obradjivač studije je insistirao tada da samo može doći do promene raspoloženja ljudi.

image Načelnica odeljenja za urbanizam Jasna Aleksić danas je informisala javnost da je uradjen registar svih antena u samom gradu. “ Mi smo u GUP uneli da nije dozvoljeno postavljanje baznih stanica na stambene objekte, škole i bolnice. Mi imamo primere da predsednik kućnog saveta ugovori sa operaterom postavljanje , tada je pola stanara za , a pola protiv.Stalni su problemi. Sa druge strane Zakon o planiranju i izgradnji čl 144 kaže da je postavljanje nosača za antene dozvoljeno bez ikakvog rešenja. Član 145 se pojavljuje tek u slučajevima kada se nosači postavljaju. Zato smo mi snimili postojeće stanje svih antena i baznih stanica jer vam zakon kaže da vam ne treba rešenje da to postavite , ali vam traži studiju o zaštiti od nejonizujućeg zračenja. Kada se to radi za objekte oni uvek mogu da dokažu da vrednosti nisu predjene. Ali šta se dešava kada ukupan broj tih stanica daje neku vrednost. Tražili smo zakonsku potporu za to , ali je nema. Tada smo čuli za Pirot koji je sebi dao za pravo da to uradi po osnovu gradske odluke u kojoj se kaže da je grad dužan da štiti zdravlje gradjana. I mi smo to tada uradili. Formirali smo jedan registar i po osnovu toga dozvolili smo sdebi da odbijemo zahtev za postavljanje antene u Ulici Kneza Jovice pa isto i u Radničkoj“, objašnjava Aleksićeva napominjući da su čak i u traženju informacija doživljavali neprijatnosti.
I u tim slučajevima bile su u pitanju Telekomove antene koji se potom žalio. “ Došli smo čak u situaciju da smo na prezentaciji zakona o planiranju doživeli pred svima iz Srbije da nas prozovu što smo uneli u GUP odredjene zabrane o postavljanju antena. Znali smo da se odnosi na nas i tada smo rekli da mi samo želimo da budemo gazde u našem gradu da znamo ko gde i šta postavlja u našem gradu . Naš je krajnji cilj da mi budemo ti koji izdaju dozvole operaterima i to na odredjenim mestima „, objašnjava Aleksićeva probleme na koje nailaze. Ona kaže da su čak i u slučaju Vinče kada su tražili merenje zbirnog zračenja doživeli neprijatnost.
Aleksićeva je stoga zatražila i saradnju medija po pitanju sprovodjenja odluke grada koja štiti gradjane .

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.