Stanovi kao „kukavičje jaje“

imageU ovom trenutku koliko god da kažete da Valjevo ima stanova može se dogoditi da budete u pravu , a izvesno niko Vas neće demantovati jer očito oni koji bi tačne podatke o tome šta grad poseduje trebalo da znaju izgleda validne podatke nemaju. Skupština donela odluku o dodeli stanova navodeći da je ona preduslov da se takva informacija konačno dobije. Grad možda ne zna koliko ima stanova i imovine , ali mora znati da ima odeljenje za imovinsko pravne odnose i javno pravobranilaštvo. Dakle , za saznanja o imovini nije potrebna ova odluka.

Vamedia je u više navrata do sada izveštavala o stanovima koje poseduje grad , a na osnovu informacije dobijene od poverenika za informacije od javnog značaja. Preduslov je da su povereniku dostavljene tačne informacije. Po svojoj dužnosti on nema obavezu provere dostavljene informacije od strane nadležnog organa prema kome je posredovao.
Iako tamo piše da grad ima 70 stambenih jedinica iz SIRP programa, 16 slobodnih stambenih jedinica od kojih su neke pod sporovima, 14 manjih nekomfornih stambenih jedinica predvidjenih za nužni smeštaj , poslednjih dana moglo se čuti da zaposleni u organima grada koriste 56 stanova , da niko ne zna koliko stanova ima. Zabuna postaje veća ukoliko se obrati pažnja na izrečeno na samoj sednici Skupštine gde je predsedik Skupštine Mihailo Jokić tvrdio da je odluku potrebno doneti jer su to stanari u stanovima tražili kako bi ih otkupili , a zamenik gradonačelnika Žarko Kovač da je Veću rečeno da je odluka potrebna radi usaglašavanja sa republičkim zakonima. Ko je ovde zapravo u pravu?
Da bi bilo koja lokalna samouprava mogla da ima informaciju o tome šta poseduje u ministarstvu lokalne samouprave kažu da je dovoljno da ima odeljenje za imovinsko pravne odnose koje se stara o registraciji sve imovine i javno pravobranilaštvo koje tu imovinu štiti. U Gradskoj upravi saznajemo da u javnom pravobranilaštvu i odeljenju za imovinsko pravne odnose ima ukupno preko 30 zaposlenih stim da ovo odeljenje obuhvata i šalter salu. Kako god oni bili rasporedjeni postavlja se pitanje da li nam je destet ljudi dovoljno ? Izvesno jeste ukoliko se zaista bave svojim poslom.
Skupština je na kraju ipak podigla ruku za ovu odluku , a da odbornici zapravo nisu ni znali šta su izglasali i iz kog razloga je ta odluka doneta. U skupštinskom holu za Vamediu pojedini odbornici su izjavili da im tek sada ništa nije jasno, a na pitanje Vamedie zašto su glasali za ovu odluku sležu ramenima uz tvrdnju : “ Politika“.
Da li se onda može pretpostaviti da kad već ne znamo šta imamo , ko živi u tim stanovima, kako su i kada su ima dodeljeni za sve možemo reći – Politika.? Očito da u tome i može biti istine jer da bi grad nešto od svoje imovine dao na korišćenje potrebno je da neko nadležan donese odluku o tome. Na Skupštini je istovremeno doneta odluka o davanju na korišćenje Udruženju boraca prostora u Pantićevoj 70. Ako već može da se uzme kome šta treba zašto je onda borcima bila potrebna odluka? Zato što nisu zaposleni u organima grada?
Da bi stvari bile malo jasnije možda nije loše poslušati ministarstvo za lokalnu samoupravu koje je u razgovoru sa Vamediom potvrdilo da imovina grada nije imovina zaposlenih u organima grada već svih gradjana Valjeva. Sada je razumljivo zašto je borcima bila potrebna odluka i zašto se bilo kom udruženju ili organizaciji partijskoj ili nekoj drugoj prostorije daju na korišćenje uz prateće odluke.
Tako je dakle moguće da je politika nekada podelila stanove . Tako je moguće da je politika izdejstvovala prikrivanje podataka. Tako je moguće da je politika dozvolila nerad , a povrh svega na kraju politika je ozvaničila dokument o kome se priča jedno , a u sadržaju piše drugo.
Ipak kako se moglo na Skupštini čuti na narednoj sednici biće izneta imena i prezimena korisnika stanova i podaci o stanovima. A da li će tada na toj Skupštini biti izneta i imena onih koji su te stanove delili daleko od očiju javnosti?
Ili će neko opet tiho reći : „Politika“?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.