Hitni radovi za zaštitu Valjeva od poplava

imageSkupština je donela odluku o izvršenju hitnih radova za zaštitu Valjeva od poplava.“Izvođenje hitnih radova za zaštitu Valjeva od velikih voda reke Kolubare i pritoka Obnice i Jablanice je projekat od velikog značaja za grad Valjevo i fiziči i finansijski, a naročito je značajan za zaštitu celokupnog područja”, rekao je Žarko Kovač, zamenik gradonačelnika na sednici Skupštine.

Skupština je usvojila predlog Odluke o izvođenju ovih radova, kao i zaključak o prihvatanju sporazuma o zajedničkom izvršenju hitnih radova za zaštitu Valjeva od poplava. Javno vodoprivredno preduzeće “Srbijavode” je dostavilo Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine predloge za unapređenje zaštite ugroženih područja u Srbiji, koji se finansiraju u okviru Nacionačnog programa pretpristupnog instrumenta EU (IPA) za 2014. godinu. Nakon ekspertize poplavnog događaja u maju 2014. godine, urađena je tehnička dokumentacija hitnih radova za zaštitu Valjeva od velikih voda reke Kolubare, u dužini od 5082 m i pritoka Obnice (1251 m) i Jablanice (1280 m). Izgradnja u neregulisnim zonama, sanacija postojećeg uređenog toka, rekonstrukcija komunalne infrastrukture u zoni obala nasipa postojećeg i neregulisanog korita Kolubare, obostrane zaštitne staze na obali i sistem za evakuaciju unutrašnjih voda iz plavnih zona naselja, su predmet sporazuma Grada i JVP” Srbijavode”, čija je vrednost 2,8 miliona evra.

“U ovako kratkom roku za početak radova, ne može se ići na donošenje građevinske dozvole, a Zakon o planiranju i izgradnji daje tu mogućnost da Skupština donese odluku o izvođenju hitnih radova. U roku od godinu dana će se izvesti sve dodatne radnje radi pribavljanja građevinske dozvole. Ova odluka praktično zamenjuje građevinsku dozvolu”, obrazložio je hitnost postupka zamenik gradonačelnika.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.