Prolećno raspremanje Valjeva

imageTradicionalna akcija prolećnog raspremanja grada počinje 22. aprila, na Dan planete zemlje, a 25. aprila kreće čišćenje korita reke Obnice i šume u Belom polju, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u JKP “Vidrak” Valjevo.

U ovom trenutku su u najgorem stanju rečni tokovi, nakon poplava koje su nas zadesile prošle godine, rekao je direktor “Vidraka “Đorđe Milanović:

“Nismo želeli da ova akcija bude puko čišćenje divljih deponija koje se pojavljuju iz godine u godine. Zamislili smo niz edukativnih radionica, pogotovo smo se usmerili na rad sa osnovnim školama. Želeli smo da uradimo i nešto što će biti društveno odgovorno, pa smo našli i sponzore za čišćenje grafita po gradu. U okviru prolećnog ulepšavanja grada ofarbaćemo ogradu na OŠ “Nada Purić”, u čemu će nam pomoći firma “Moler” koja će donirati boju. Radićemo sređivanje i farbanje ograde na fudbalskom terenu u Novom naselju, farbaćemo mostove u seoskim mesnim zajednicama. Preduzće “Erozija” je doniralo 100 sadnica zimzelenog i listopadnog drveća, koje ćemo posaditi u dvorištima osnovnih škola. Rasadnici cveća će donirati cveće za škole.”

Milanović je rekao da će dežurni broj biti 294-775, na koji će građani moći da prijavljuju divlje deponije i da se prijavljuju za učešće u akciji. U okviru ove akcije će biti sakupljan i stari nameštaj i bela tehnika, koji će preko Udruženja građana “Dobri ljudi” biti podeljen ljudima kojima je to potrebno. U saradnji sa Udruženjem “Dobri ljudi” biće postavljene posude, u koje će građani odlagati garderobu i obuću koja im više ne treba.

U okviru prolećnog umivanja Grada biće oprani i očišćeni parking prostori, kao i vanredno košenje. Biće košen i prostor oko pruge Beograd-Bar. Od 15. maja do 1. juna trajaće akcija za izbor najlepšeg balkona i najlepšeg dvorišta.

Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić je izrazio zadovoljstvo što se veliki broj građana odaziva na ovakve akcije i pozvao je i građane i privredu Valjeva da tako bude i ove godine:

“Veliku podršku smo i do sada imali od strane škola, Vojske Srbije, građana koji žive u velikim stambenim naseljima, gde je najuočljivija neodgovornost pojedinih sugrađana prema životnoj sredini. I ove godine imaćemo podršku brojnih preduzeća i verujem da ćemo svi videti efekte ovog prolećnog raspremanja. Ovo je prilika da javna preduzeća i inspekcije, a samim tim i grad Valjevo zajedno sa svojim sugrađanima sprovedemo akciju koja će unaprediti stanje naše životne sredine. Svi dugujemo pokolenjima koja dolaze posle nas, a i sebi samima, da sačuvamo i poboljšamo našu životnu sredinu”, rekao je Aleksandar Vujić Subotić.

U saradnji sa Centrom za kulturu, Matičnom bibliotekom “Ljubomir Nenadović”, Muzičkom i Poljoprivrednom školom, počinju brojne aktivnosti kojim će se obeležiti i 22. april – Svetski dan planete Zemlje.

“Literarni i likovni konkursi su raspisani i 22. aprila u 9.30 časova ćemo u Centru za kulturu otvoriti likovnu izložbu i dodeliti po tri nagrade za najbolje na likovnom i literarnom konkursu. Organizovali smo dva izvođenja pozorišne predstave “Cvet koji će spasiti svet” za decu iz gradskih i seoskih škola, u dva termina, od 10 i od 12 sati. Program se tog dana završava koncertom učenika Muzičke škole u Poljoprivrednoj školi”, najavio je Miloš Smiljanić, direktor Centra za kulturu.

Suzana Perić, direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić” je rekla da ova škola uvek podržava konstruktivne akcije.

“Osim što smo obrazovna institucija, mi smo i institucija kulture. S obzirom na to da je povod Dan planete Zemlje, sa kolektivom Poljoprivredne škole u Valjevu smo došli na ideju da upriličimo lep umetnički program u dvorištu ove škole. 22. aprila, sa početkom u 18 časova će u prelepom dvorištu Poljoprivredne škole biti održan koncert učenika srednje škole. Predstavićemo se onim najboljim što škola ima, a to su horovi, orkestri i kamerni sastavi, zajedno sa Dramskim studijom Poljoprivredne škole. Akcenat će biti na važnosti očuvanja prirode i lepotu prirode, kao večitu umetničku inspiraciju”, najavila je Suzana Perić.

Saša Ivanović, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove grada Valjeva, je rekao da će akcija trajati do polovine juna meseca, a ako bude bilo potrebe, radiće se i duže:

“Pored javnih službi i građana, učestvovaće i pripadnici Vojske Srbije, štićenici Kazneno-popravnog zavoda, učenici. Akcija je nezvanično počela, jer je “Vidrak” uklonio 60 kubnih metara otpada. Lokacije koje su prošle godine čišćene su sada u malo boljem stanju, jer nema više tolike koncentracije otpada. Vojska Srbije će 25. aprila raditi na potezu reke Ljubostinje, od vojne ambulante, do mosta na Ljubostinji, a štićenici KP doma će čistiti jednu lokaciju 28. aprila. Zamolio bih sve volontere, ljude koji su zainteresovani da se priključe ovoj našoj akciji, da nam pomognu na bilo koji način. Pozivamo i privredne subjekte da nam doniraju sadnice drveća ili cveća, ili da nam pomognu na način koji mogu. Građani se mogu javiti i na telefon 064/875-2688.”

Počela je i sedmica reciklaže i škole “Nada Purić” i škola u leskovicama su već prikupile 6 tona starog papira. Tokom sledeće nedelje će posude biti postavljene i po ostalim školama. Društvo istraživača “Vladimir Mandić Manda” će organizovati edukativne radionice po školama. Forimiran je i tim koji će izraditi Valjevski ekološki bukvar.

Dežurni telefoni na koji se mogu prijaviti divlje deponije, stari nameštaj i aparati: 294-775

Termini čišćenja
25.4. – reka Obnica i šuma u Belo Polju
09.5. – reka Gradac
16.5. – putni pravac Valjevo-Brankovina i Brankovina
23.5. – puni pravac valjevo – lelić
30.5. – reka Jablanica
06.6. – reka Ljubostinja
13.6. – Rađevačke šume
20.6. – Jasenica – prostor oko groblja

Kabasti otpad
– u sledećim terminima građani mogu pored postojećih kontejnera iznositi svoj kabasti otpad:
25. i 26.4. – MZ „Gradac“, MZ „Popare“, MZ „Stari grad“, MZ „ŽJŠ“
02. i 03.5. – MZ „Brđani“, MZ „A. Savčić“
09. i 10.5. – MZ „Krušik“ i MZ „N. Purić“
16. i 17.5. – MZ „Gorić, MZ“N. Naselje“ i MZ „NOV“

Odeća i obuća
25. i 26.4. -MZ „ŽJŠ“- kontejneri za prikupljanje polovne odeće i obuće biće postavljeni na uglu ulica Uzun Mirkove i Karađorđeve i u MZ „Andra Savčić“ kod stare crkve
02. i 03.5. – MZ „Andra Savčić“ – ugao Selimira Đorđevića i Dušanove i ugao Majora Ilića i Radničke
09. i 10.5. -MZ „NOV“ – preko puta apoteke „Vega“ i kod ulaza br. 17

Prolećno umivanje grada
03.-10. maja –pranje ulica i parkinga u MZ „NOV“
10.-17.maja – pranje ulica i parkinga u MZ „Nada Purić“
17.-24.maja – pranje ulica i parkinga u MZ „Krušik“

Vanredno košenje
25.4. -parking u Petnici i prostor oko mesne zajednice
09.5. – dvorište Bolnice
16.5. – pruga Beograd-bar (od železničke stanice do prvog tunela)
23.5. – Petničko jezero
30.5. – parcela „Jezero“
06.6. – Brđani – oko 6. škole (u izgradnji) i obdaništa
13.6. – oko temenja nove Hale sportova
20.6. – pruga Beograd – Bar

Nedelja reciklaže u školama – od 29. do 24.4

Akcija „Skidanja grafita po gradu“

Izrada valjevskog ekološkog bukvara

Edukativne radionice Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“

Akcija „Najlepši balkon“ i „Najlepše dvorište“ -prijave sa fotografijom se šalju od 15. maja do 1. juna (prijave slati na mejl)

Akcija prolećnog ulepšavanja
– farbanje ograde 4. Osnovne škole (sponzor u materijalu „Moler“)
– sređivanje i farbanje ograde FK „Junior Novo Naselje“
-farbanje mostova u seoskim mesnim zajednicama
-sadnja drveća u Osnovnim školama (donator sadnog materijala „Erozija“ -100 sadnica četinara i lisopadnog drveća)
-sadnja cveća u Osnovnim školama

Izrada reklamnog-edukativnog spota „Veliko (ra)spremanje grada“ (ASMedia)

22. april – Dan planete
09:30 časova -otvaranje izložbe i dodela nagrada (po osnovu literarnog konkursa i likovnog konkursa) – (nagrade obezbedila knjižara „Una“)
10:00 časova – pozorišna predstava – 1. grupa – „Cvet koji će spasiti svet“
12:00 časova – pozorišna predstava – 2. grupa – „Cvet koji će spasiti svet“
18:00 časova – dvorište Poljoprivredne škole – koncert Muzičke škole „Koncert u cveću“

Učesnici i sponzori:
Grad Valjevo, JKP „Vidrak“, JKP „Vodod“, Centar za kulturu, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“, Odeljenje za inspekcijske poslove, Komunalna policija, Odeljenje za društvene delatnosti, Vojska Srbije, Kazneno popravni zavod valjevo. VIPOS, Univerzitet Singidunum, Una-megašop, Erozija, Moler, Mičelini, udruženje Dobri ljudi, EKOD „Gradac“, Ribolovački klub „Kolubara“

Spisak učesnika i donatora će se redovno ažurirati i objavljivati na zvaničnoj fejsbuk stranici akcije i na sajtu www.ugradu.info

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.