Predstavljanja tehnoloških rešenja za pomoć deci sa autizmom

imageNa Poslovnom fakultetu Univerziteta Singidunum u Valjevu u četvrtak 9. aprila je održana konferencija za medije u cilju najave predstavljanja tehnoloških rešenja za pomoć deci s autizmom.

Povod za održavanje konferencije je obeležavanje 2. aprila – Svetskog dana osoba sa autizmom, kao i najava konferencije „Mreža 2015“ na kojoj će važan deo biti posvećen podizanju svesti o autizmu, kada će javnost biti upoznata sa komunikatorom koji je namenjen autističnoj deci.
Autizam je poremećaj koji značajno utiče na učenje i mogućnosti komunikacije. Pametni telefoni, tablet računari i aplikacije za računare mogu biti od koristi osobama sa autizmom. Istraživanja su pokazala da deca sa autizmom uz pomoć tehnologije razvijaju kognitivne i komunikacijske veštine i lakše komuniciraju.
„Poslovni fakultet u Valjevu daje svoj doprinos razvoju ove oblasti kroz Softverski inkubator u okviru koga studenti studijskog programa Poslovna informatika razvijaju softverska rešenja za mnogobrojne primene. Jedan od poslova je i razvoj komunikatora za telefone i tablet uređaje koji su izuzetno korisni za osobe sa autizmom, jer im omogućavaju da izraze svoje želje, potrebe, i pogodni su za osobe sa teškoćama u komuniciranju“, istakao je docent Poslovnog fakulteta, doktor Marko Marković.
Predstavnik Softverskog inkubatora koji se bavio razvojem, student četvrte godine na studijskom programu Poslovna informatika Snežana Đokić, predstavila je mogućnosti napravljenog komunikatora. „Dizajn softvera je jednostavan, bez ometajućih elemenata. Komunikator treba da uvek bude dostupan detetu kako bi moglo da izrazi svoje misli, želje i potrebe. To znači da dete jednim dodirom – klikom na svoju fotografiju može aktivirati komunikator, odnosno otvoriti veliki broj kategorija izbora. Softver se tokom korišćenja prilagođava specifičnostima svakog deteta“, rekla je Snežana Đokić.
Pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva za oblast socijalne zaštite, Svetlana Janković-Beljanski podržala je trud koji studenti ulažu kako bi pomogla autističnoj deci. Ona je istakla da se deca sa ovom bolešću, kao i njihovi roditelji, susreću sa raznim preprekama i

ograničenjima u svakodnevnom životu. „U Valjevu ne postoji baza podataka o broju dece sa autizmom, ali se zna da se kod velikog broja dece pojavljuju neki od oblika autističnog ponašanja. U Srbiji postoji i deluje Republičko udruženje za autizam koje je veoma aktivno u Beogradu i još nekim većim gradovima u Srbiji. Ovim osobama jr potreban specifičan pristup koji će im omogućiti da ispolje svoje potencijale. Akcija Poslovnog fakulteta u Valjevu je svakako za pohvalu jer upravo omogućava ispoljavanje potreba, želja, mogućnosti i skrivenih potencijala osoba sa autizmom, ali i sa drugim oblicima intelektualnih i kongnitivnih oštećenja. Samim tim akcija ima i širi opšte društveni značaj i nadam se da će podstaći dalji razvoj društvene svesti o potrebama, mogućnostima i potencijalima osoba sa invaliditetom, jer oni zaslužuju mogućnost da budu aktivni članovi naše zajednice“, rekla je pomoćnik Slavica Janković-Beljanski.
Konferencija „Mreža 2015“ će biti održana 22. maja na Poslovnom fakultetu. Tada će biti predstavljena razvijena softverska rešenja za autističnu decu i biće besplatno data na korišćenje svim zainteresovanima. Takođe u sardnji sa sponzorima , grupa autistične dece iz Valjeva će na poklon dobiti tablet računare.

 

 

Grad Valjevo
Odsek za informisanje i protokol

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.