Ministar Velimir Ilić obišao klizišta u valjevskom kraju

imageMinistar bez portfelja zadužen za vanredne situacije u Vladi Srbije Velimir Ilić posetio je danas Valjevo i obišao neka od najvećih klizišta u našem kraju, kao i most u Veselinovićima, koji je potpuno srušen u prošlogodišnjim poplavama.

“Radovi na klizištima u Valjevu mogu odmah da počnu, jer je Valjevo uradilo kompletnu projektnu dokumentaciju. Valjevo je jedini grad koji ima kompletnu dokumentaciju, u drugim gradovima nisu urađene ni bušotine ni dokumentacija, da bi se počelo sa sanacijom. Sve što se više čeka, sve će više da košta, jer klizišta konstantno rade i ugrožavaju okolne objekte. Ja želim da informišem Vladu o stanju klizišta u svakoj opštini i da radovi što pre počnu”, rekao je ministar Ilić.

On je rekao da je informisan od strane rukovodstva Grada da je neophodno zaustaviti bujične vode pre Valjeva, kako bi se sprečilo da se ponove poplave od prošle godine. “Zbog toga je neophodno završiti branu Stubo Rovni. Kroz regulaciju čitavog sistema bujičnih voda iznad Valjeva možemo ublažiti bujice koje idu ka Obrenovcu i Ubu. Ova Vlada i sam premijer su zahtevali od nas da tamo gde je bila spremna dokumentacija, počnemo sa radovima. Biće sredstava i krenućemo u posao kod onih koji budu spremni“, konstatovao je Velimir Ilić.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da su predstavnici Grada zadovoljni zato što je neko čuo apel za pomoć, kako bi zajednički videli koje su to potrebe Grada po pitanju sanacije i sređivanja mostova i klizišta.

“Što se tiče pripreme projektne dokumentacije, uradili smo sve što smo mogli. Nismo sedeli skrštenih ruku. Najveći deo puteva smo sami popravili. Određeni deo mostova radimo iz sopstvenih sredstava, a jedan deo iz donatorskih sredstava. Ne tražimo od države previše! Tražimo samo pomoć u onim segmentima koje sami ne možemo da uradimo. A to su velika klizišta i most u Veselinovićima, čija je cena 30 miliona dinara. Ako se bude obistinilo ovo što je ministar rekao i obećao, bićemo jako zadovoljni”, izjavio je zamenik gradonačelnika.

Direktor JP “Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva” Dragan Jeremić je rekao da je Velimir Ilić prvi ministar Vlade, koji je posle šest meseci apela, došao i obišao terene u Valjevu.

“Nekoliko puta smo slali zahteve za sastanke u Ministarstvo građevine i imali smo informacije da ćemo biti primljeni. Sve što smo mogli da uradimo, mi smo uradili. U Valjevu ima oko 170 klizišta, od toga dve trećine klizišta zahvataju jednu i više kuća. Imamo preko 50 velikih klizišta, koja ugrožavaju deset i više kuća i cela naselja. Mi smo tu radili projekte i kao Grad saniramo manja klizišta. U Ulici Ive Andrića sanacija klizišta košta 45 miliona dinara i time spašavamo celu ulicu. Apelujem na ministra da prenese u Vladi Srbije da smo spremni da sarađujemo i da radimo, da izađemo u susret, prikupimo dozvole i imamo potrebne papire. Bez pomoći države nećemo moći da saniramo ostala klizišta.

Veliki je pritisak građana za kuće i to mora država da reši. Mi kao Direkcija, po zakonu, u dvorišta i privatne puteve ne smemo da uđemo. Mora se proceniti da li je takvo klizište manje vredno od kuće i na Vladi Srbije je da sistemski reši šta raditi sa ovakvim klizištima”, rekao je Dragan Jeremić.

Predstavnici grada Valjeva su danas ministru pokazali privremeni most u Veselinovićima, za čiju izgradnju je potrebno 30 miliona dinara. Ovaj most je od velikog značaja za brojne gađane, koji žive u ovom delu Valjeva. Ministar je imao prilike da vidi i u kakvom su stanju klizišta na Suvoj česmi, Šabačkom putu i u ulici Ive Andrića.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.