Otvorena izložba Grad bolnica

imageUz prisutvo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca , ambasadora i brojnih predstavnika Muzeja i drugih institucija danas je svečano otvorena izložba Valjevo 1914-1915 god Grad bolnica. Ministar Tasovac otvarajući izložbu rekao da je privilegija i čast biti danas u Valjevu.

Nakon godinu dana opsežnih priprema danas je u Muzeju otvorena izložba Valjevo 1914-1915 god Grad bolnica. Otvaranju izložbe prisustvovali su pored ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca i ambasadori Velike Britanije i Holandije , ali i predstavnici ambasada Češke , Rusije , Poljske . Direktor Muzeja Vladimir Krivošejev danas je rekao da je izložba deo obeležavanja značajnih dogadjaja Velikog rata. “ Najznačajniji dogadjaj za naš gad iz toga vremena bila je ratna bolnica . U Valjevu su tada postojale dve stalne bolnice, šest rezervnih , jedna vojna poljska bolnica. Sve one bile su smeštene u trideset i više različitih zgrada što je podrazumevalo škole, kasarne , sudovi , hoteli, restorani kafane. Jedan od tih objekata bila je i zgrada Muzeja. Ulice grada bile su tada bolnički hodnici . Ovde u Valjevu gde su umrli mnogi umrli su i brojni strani lekari“rekao je Krivošejev zahvaljujući se svima koji su pomogli otvranje i organizovanje izložbe .
Ovu izložbu pomogli su pored ministarstva , Grada Valjeva , Telekoma , Gorenja i „Vodovod“, Europrom , Enel ,Dunav osiguranje i Valjevska pivara .
Pred brojnim gostima iz samog grada , ali i predstavnicima drugih Muzeja iz Srbije samu izložbu objasnila je muzejski savetnik Dragana Lazarević Ilić. “ Bila nam je namera da približimo dramatične dogadjaje 1914-1915 godine kada je valjevski kraj postao središte epidemije pegavog tifusa. Sa te strane smo rasvetlili sve od nastajanja bolesti do njenog gašenja. Obeležili smo i označili sva mesta koja su tada bila u funkciji borbe protiv opake bolesti. Nosioci te borbe bili su naši , ali i strani bolničari.Preko 150 lekara umrlo je tada od ove bolesti , a najveći broj njih upravo u Valjevu. Nesmemo zaboraviti 4 000 civila , 3 500 vojnika i veliki broj austrougarskih zarobljenika“, rekla je Lazarević Ilić.
Centralni deo izložbe je original slika čuvene slikarke koja i umrla u Valjevu na zadatku medicinske sestre Nadažde Petrović koja će u izložbi učestvovati prvih 20 dana , a potom biti vraćena u Muzej savremene umetnosti.

image Zamenik gradonačelnika Milorad Ilić zahvalio se svim ljudima i institucijama , preduzećima koji su pomogli organizovanje izložbe i podsećajući na istorijat Valjevske bolnice izmedju ostalog saopštio da će u jednom delu sadašnjeg Arhiva biti organizovana stalna postavka ove izložbe . “ Valjevo neće dozvoliti da se ti strašni dani za naš grad tih godina zaborave“, rekao je Ilić.
Da je danas privilegija biti u Valjevu potvrdio je na otvaranju ministar Ivan Tasovac. “ To nije samo zbog jubileja i sutrašnje godišnjice smrti Nadežde Petrović već zato što priča o Valjevskoj bolnici nije samo još jedan od dogadjaja iz Velikog rata.Već je više važna činjenica da se upravo ovde u Valjevu zajedno sa gradjanima i gradjankama pre sto godina zajedno sa prijateljima i neprijateljima napravila jedna važna moralna vertikala koju ne smemo da zaboravimo. Da bismo bili u skladu sa svetom moramo biti u skladu sa samima sobom i našom prošlošću i našom budućnošću. Ne smemo da zaboravimo te svetle trenutke već treba da ih prenesemo budućim generacijama“, rekao je Tasovac.
Ministar je danas posebno pohvalio rad Muzeja u Valjevu rekavši da se radi o Muzeju koji je postavio standarde u muzeologiji. Ministar je najavio i da će se od 9. maja Muzeji u Srbiji umrežiti i preko 50 muzeja u trajanju od deset dana biti potpuno besplatno otvoreni za posetioce .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.