„Agrorazvoj-valjevske doline“

imageGrad Valjevo osnovaće javno preduzeće za obavljanje poslova iz oblasti upravljanja pijacama , poljoprivrede i poljoprivrednog zemljišta , šuma i šumskog zemljišta . Gradsko veće dalo je saglasnost za osnivanje preduzeća „Agrorazvoj-valjevske doline“.

„ Preduzeće je napravljeno u skladu sa zakonom o javnim preduzećima i predvidjeno je da ima direktora i NO od tri člana . Detaljnije informacije uslediće na narednoj sednici uz obavezu da imenujemo direktora i NO u roku od 90 dana . Delatnost obuhvata i upravljanje pijacama upravo daje notu komunalne delatnosti koja je potrebna za osnivanje javnog preduzeća. Ovo je prilika da pokrijemo prostor koji je gašenjem Srbijanke bio nepokriven ,a znamo da je Srbijanka bila žila kucavica ovog našeg kraja. Jedan od osnovnih razloga zbog kog smo se odlučili da napravimo preduzeće je nedovoljna količina poljoprivrednih proizvoda i selekcija potražnje u smislu šta je to što nam je neophodno i za čime tržište ima potrebu“, rekao je načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić, objašnjavajući razloge donošenja ovakve odluke .
Razvoj poljoprivrede više je nego potreban valjevskom kraju , ali uz jasne smernice i koncept po kome poljoprivrednicma može biti omogućena pomoć pre sopstvenog ulaganja poljoprivrednih proizvodjača. „ Mi moramo obezbediti neku sigurnost našim proizvodjačima i kod plasmana robe ne samo u Srbiji već i van nje“, objasnio je Subotić .

Nedoumice vezane za osnivanje javnog prteduzeća izneo je član Veća Milojko Pantić rekavši da će ostati uzdržan špo tom pitanju jer po njegovom mišljenju nedostaje još objašnjenja koja su potrebna. Na njegove nedoumice odgovorio je direktor Direkcije Dragan jeremić rekavši da je suština u sistemskom opredeljnju da se novac iz budžeta usmeri ka poljoprivrednim proizvodjačima koji će upravo konkurisati prema javnom preduzeću. „ Vidimo da je sistem stranog ulaganja uglavnom zasnovan da se nakon nekog obavljenog posla dobiju sredstva , a na terenu vidimo da je poljoprivrednim proizvidjačima najčešće potreban inicijalni kapital. Ovakvo preduzeće ima taj zadatak da pomogne u započinjanju posla. Kompanije koje žele da saradjuju sa nama rekli su da nedostaje sirovinska baza i nemamo kompanija koje mogu biti partneri njima. Oni traže tržište potencijal imamo i na ovaj način možemo da unapredimo i saradnju i poljoprivredni razvoj. Vidimo da Srbijanka i spor već jako dugo traju i da se čeka da se to zemljište vrati . Do tada ovo preduzeće ima zadatak da direktno podrži poljoprivredne proizvodjače i potpomogne formiranje Zemljoradničkih zadruga koje su nam potrebne“, rekao je Jeremić iznoseći i podatak da je Valjevo koncipirano kao centar za proizvodnju organske hrane i da već postoje kontakti sa inostranstvom koji upravo spažnjom prate razvoj organske proizvodnje. „Lombardija je zainteresovana da zajedno realizujemo projekat pod nazivom „Valjevske planine“ koji obuhvata Jablanik, Maljen , Medvednik Valjevo i deo Divčibara. Organska hrana je šansa Srbije , a Valjevo je u tom segmentu prepoznato“, rekao je Jeremić podsećajući da je Valjevo već prezentovalo brend Organsko by Valjevo.

Danas se moglo čuti da se koncept preduzeća razvijao već više meseci i jedini je koji je prepoznat kao mogućnost za razvoj poljoprivrede i veće upošljavanje radnika. Jeremić je naglasio da se ne može više funkcionisati sa malim preduzećima . „ Valjevo nema nijednu hladnjaču . Ne postoji jednostavno. Vidimo da se drugi gradovi razvijaju brže jer primera radi Šabac ima ovu priču već četiri godine , Užice već šest godina. Mi nemamo ni odredjene organe koji treba da saradjuju sa poljoprivrednicima. Postoje firme koje tačno znaju šta hoće i šta na kom tržištu traže , a mi ne možemo da trenutno odgovorimo na njihove potrebe. Ovo nije preduzeće koje treba da se bavi zapošljavanjem radnika u samo preduzeće , napravljen je najjeftiniji koncept njegovog poslovanja . Ne stoje dakle mišljenja da se osniva radi nekakvog tendencioznog zapošljavanja ljudi u njega“, naglasio je Jeremić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.