550 knjiga za Drugu školu

imagePredstavnici Novak Đoković Fondacije dodelili su Osnovnoj školi „Vladika Nikolaj Velimirović“ donaciju od 550 knjiga.Ovom donacijom Novak Đoković Fondacija obeležava Međunarodni dan knjige i autorskih prava. Akciji su se se, kao i prošle godine,pridružili prijatelji Fondacije iz Kreativnog centra, JRJ-a i Evro-Guinti-ja koji su pomogli i obezbedili ovako veliki broj knjiga đacima u Valjevu.

Osnovna škola „Vladika Nikolaj Velimirović“ pretrpela je štetu u majskim poplavama prošle godine, usled čega je i izgubila veliki broj naslova i literature iz biblioteke. Obzirom da škola broji 650 đaka, preostali sadržaj biblioteke nije bio dovoljan za učenike, pa je to bio osnovni razlog zašto je Fondacija odlučila da pomogne baš ovoj obrazovnoj ustanovi. “ Ova škola je još od 2012. godine bila u velikom problemu , a od 21. jula prošle godine bili smo uključeni u projekat sanacije štete usled poplave. Kompletna sanacija zavšeena je zaključno sa januarom mesecom ove godine.procena je da je uloženo oko 65 miliona , a zamenjena je kompletna krovna konstrukcija , podovi, krečenje, sanacija trotoara oko škole I ostalo je još parterno uredjenje. U februaru mesecu nam se javila Fondacija Novak Djoković pošto smo kao škola nakon poplava bili obeleženi crvenom bojom I oni su imali želju da nam doniraju kabinete fizike I hemije. Kada su prošli kroz školu I pogledali šta je uradjeno prihvatili su dam doniraju taj deo I to je sada u proceduri, a ove knjige danas su konkretno poklon od Fondacije”, kaže Predrag Gojković direktor škole. On podseća da su najveći donatori škole bili Vlada Norveške I Pro credit banka I da je zahvaljujući njima škola potpuno promenila izgled. “ Sada treba da radimo terene I delom fiskultrurnu salu i imaćemo potpuno novu školu”, konstatuje Gojković.
Da škole nemaju velikih mogućnosti za kupovinu novih izdanja knjiga potvrdila je profesor književnosti Mila Milutinović zaposlena kao bibliotekar u školi. “ Deca ne vole da čitaju obaveznu literaturu , ali kada im se ponudi raznovrsnost naslova u slobodnom izboru itekako su zainteresovani za čitanje. Broj od 500 novih naslova je praktično knjiga po učeniku jer mi imamo 650 djaka tako da je ovaj poklon itekako vredan”, kaže Milutinovićeva.

image Iz Fondacije naglašavaju da je presudan momenat u odlučivanju koja škola će dobiti poklon bila činjenica da je ova osnovna škola pretrpela veliku štetu od poplava.” Vodili smo računa o tome da deci približimo knjige I čitanje jer one razvijaju maštu I inteligenciju stvaraju čitav jedan svet koji im pomaže da odrastaju edukovaniji. Ovo je prva škola kojoj uručujemo ovakav poklon , a doneli smo zaista različita dela od klasika do novih naslova , a smernice su nam dali nastavnici škole “ , rekla je Maja Jovanović iz Fondacije Novak Djoković.
Širom sveta 23. april se obeleževa kao Međunarodni dan knjige, kada se i organizuju različite manifestacije da bi ljudi čitali i više koristili knjige i stručnu literaturu.
Odluka o obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskih prava doneta je na Generalnoj konferenciji UNESCO 1995. godine. Taj datum je izabran jer se tada obeležava i godišnjica rođenja i smrti Vilijama Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilasa de la Vege, rođenje Žozepa Pla, Vladimira Nabokova.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.