U Valjevu operisan pacijent od 105 godina

imageU valjevskoj Opštoj Bolnici sa uspehom je sanirana trauma kuka pacijenta koji ima 105 godina . Slavko Ivanović iz Bajevca posle samo sedam dana napustio je Bolnicu , a lekari kažu da je operacija protekla bez ikakih problema. U Bolnici u Valjevu godišnje se izvede do 300 operacija kuka.

U valjevskoj bolnici obreo se pacijent rodjen 1915. godine sa prelomom kuka. “ On je bio aktivan i napravio je nezgodan prelom kuka. To je praktično 105 godina i u našoj ustanovi je odmah sutradan operisan. Generalno tu nismo očekivali neki rapidan oporavak i aktivaciju pacijenta , ono što je zanimljivo kod tog slučaja je godište pacijenta, zatim vrhunsko vodjenje anestezije od strane kolega iz službe anestezije i ono što je važno posle operacije pacijent je praktično odmah bio bez bolova“, kaže dr Aleksandar Vukićević ortoped.
Pacijent je juče napustio Bolnicu , a za susret sa novinarima nije bio zainteresovan. U Bolnici je inače u prethodne dve nedelje bilo je još dva pacijenta jedan od 93 i jedan od 94 godine starosti sa sličnim prelomom . “ Jedan je već osposobio hod i napustio je bolnicu , a drugi pacijent je još uvek na odeljenju. U tom životnom dobu jako je bitno ono što smo mi u ustanovi uveli operisanje u prava dva dana. Takve slučajeve stavljamo u stepen hitnosti. Oni koji ne mogu da podnesu tu kratkotrajnu anesteziju imaju drugačiji tretman. Kod starijih ljudi je već epidemija preloma kuka i u prvih godinu dana nakon operacije stepe smrtnosti je veliki i upravo iz tog razloga mi imamo taj stepen hitnosti i operaciju prvi 48 sati“, kaže dr Vukićević.

image Za pacijenta od 105 godina kažu da je saradjivao sa lekarima i da u Bolnici nikada nije bio operisan toliko star pacijent. “ Ono što smo očekivali na licu mesta je bilo dosta bolje i pacijent nije bio mnogo zahtevan što se tiče same anestezije , jedan deo postoperativnog toka proveo je na mašini za disanje i u sobi intenzivne nege . I za njega kao i kod drugih u postoperativnom toku bila je pristna neka laka uznemirenost , ali zaista ništa više od toga. Brzo je skinut sa mašine za disanje i nakon toga bio je stabilan. Nije bilo duge potrebe za zadržavanjem u sobi intenzivne nege. Još uvek postoji dosta opterećujućih momenata koji mogu da budu za njega od kardinalnog značaja , ali on je juče otišao kući i nadamo se zaista najboljem“, kaže dr Zorica Đorđić anesteziolog.
Na odeljenju na kom je bio smešten pacijent od 105 godina kažu da su izgleda svi u toj porodici genetski dugovečni jer su mu u posetu dolazili sinovi koji imaju preko 80 godina, a da sam Ivanović nije govorio na temu svoje dugovečnosti pa su svi bar za sada ostali uskraćeni za tajnu života od 105 godina.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.