Vodostaj opao, grad preduzima mere pre topljenja snega

imageZa sada ne postoji opasnost od poplave , a povećanje vodostaja očekuje se tek kada počne otapanje snega. Grad je u tom pravcu preduzeo sve mere kako bi se tada sprečilo izlivanje reka iz korita.

Po podacima RHMZ u toku jučerašnjeg dana u Valjevu je palo ukupno 42 litra padavina po metru kvadratnom . Žarko Kovač zamenik gradonačelnika kaže da iako situacija nije za sada zabrinjavajuća Štab za vanredne situacije i ovog jutra je zasedao i naložio odredjene mere. “ Ta količina je znatno manja od prognoziranih 60 litara padavina. Tokom nići došlo je do obustave saobračaja na dva putna pravca i to prema Prijezdiću i prema Leliću, ali je i toraščipćeno. Došlo je do izlivanja potoka i manjih rečica koje se ulivaju u Kolubaru sem nizvodno od Valjeva. Došlo je i do nestanka struje u pojedinim MZ Kamenica, Dračić, lelić, Leskovice i Stave. Po obaveštenju iz ED razlog za to bilo je oštenjenje na trafostanici koja se nalazi u blizini Osečine , ali se oni nadaju da će i to biti uskoro sanirano“, kaže Kovač.
Po njegovim rečima trenutni vodostaj je 105 cm , a predvidjanja RHMZ su da će kada počne topljenje snega vodostaj porasti do 150cm.
“ preduzimamo odredjene mere i u tom pravcu i u komunikaciji sa Erozijom smo precizirali da se zaštite obale . Oni su u pripravnosti Oni već rade na punjenju i pakovanju džakova. U slučaju da dodje do poplave oni bi pravili bedeme. Direkcija je u kontaktu sa gradjevinskim preduzećima da ukoliko bude potrebno sa njihovom mehanizacijom mogu izgraditi nasip na nekom od delova rečnog korita. U toku je jedno istraživanje Erozije i Srbija voda gde se razmišlja o izgradnji jednog zaštitnog zida koji bi bio u parku na Jadru gde je ranije došlo do izlivanja. U komunikaciji smo sa Srbija vodama u vezi regulacije korita Kolubare gde može doći do izlivanja“, objasnio je Kovač.
U dodatnom saopštenju sa jutrošnje sednice Štaba se navodi i sledeće:“Situacija u Valjevu je stabilna pre svega zahvaljujući i tome što su vodotokovi prvog i drugog reda očišćeni i dobro pripremljeni za prihvat veće količine vode. Osim toga i čišćenje kišne kanalizacije u proteklih godinu dana je dalo rezultate, pa nije bilo većih problema ni sa vodom na gradskim ulicama. Otklonjeni su zastoji na putevima u Leskovicama i Leliću, a Štab je doneo zaključak da se radio-amateri uključe u sistem informisanja.
Tokom vikenda organizovana su dežurstva nadležnih gradskih službi, kao i javno-komunalnih preduzeća „Vodovod“ i „Vidrak“. Komunalna policija i inspekcija su 24 sata na terenu.Ukoliko bude bilo potrebno, Štab za vanredne situacije će zasedati i tokom vikenda.Očekuje se da će danas pasti 30 centimetara vlažnog snega, sa tendencijom slabljenja padavina u naredna dva dana“.

Na danas održanoj konferenciji zamenik gradonačelnika je apelovao na gradjane da ne veruju pojedinim fotografijama koje su se pojavile na fejsbuku jer se radi o prošlogodišnjim fotografijama poplave te i u nekoliko navrata naglasio da nema mesta panici niti prevelikom strahu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.