Okrugli sto o talentima

imageU Istraživačkoj stanici Petnica održan je okrugli sto na temu „Napredno naučno obrazovanje i neprekidna podrška nadarenim učenicima“. Govorili su Filip Baskin, nekadašnji komesar EU za istraživanja, Tanja Fridrih iz Direktorata EU za istraživanja i inovacije, Nikola Tanić, pomoćnik ministra nauke i Vigor Majić, direktor Petnice.

Povod za okrugli sto su bili zimski seminari za nadarene učenike koji se u 33. sezoni održavaju u Petnici, u kontekstu definisanih smernica EU ka podršci mladima da se bave naukom, istraživanjem i inovacijama.
Govoreći na početku okruglog stola direktor IS Petnica Vigor Majić pomenuo je dostignuća onih koji su u prethodne tri decenije prošli kroz programe u Petnici, podvlačeći značaj brige o zainteresovanim i motivisanim mladim ljudima, još od najranijeg uzrasta.
Pomoćnik ministra dr Nikola Tanić je, govoreći u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, objasnio na koji način država prepoznaje i podržava mlade talente u nauci, još tokom osnovnih studija, a naročito na doktorskim studijama.
Nekadašnji komesar EU za istraživanje i razvoj Filip Baskin, koji dolazi iz Belgije, je rekao: „Evropska unija je prepoznala ulaganje u nauku i obrazovanje, kao jedan od važnih strateških pravaca razvoja. Vrlo važan segment toga je predstavljanje naučnih i tehnoloških dostignuća širokoj javnosti. Zbog toga je naučno obrazovanje i promocija nauke jedan od važnih stubova naučne politike EU. Vrlo je važno pratiti i podržavati mlade talente od malih nogu. Takva investicija se uvek vrati višestruko.“
Okrugli sto organizovan je u saradnji sa Inovacionim centrom „Teslianum“ koji predvodi gospodin Boris Vukobrat. Ovom prilikom je javno predstavljen Belov eksperiment, eksperiment u kvantnoj-mehanici, čiju postavku je laboratorijama Petnice donirao ovaj Inovacioni centar.
„Žao mi je što kao mlad nisam imao priliku da dolazim u instituciju kao što je Istraživačka stanica Petnica. Meni kao fizičaru po osnovnom obrazovanju, i naučniku, bi to mnogo značilo u tim godinama. Uživajte u ovim sjajnim mogućnostima.“ – rekao je gospodin Baskin, obraćajući se na kraju posete Petnici, polaznicima trenutnih programa u ovoj prestižnoj instituciji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.