„Valjevo put“- završena priča

image„ Valjevo put“ praktično je odbrojilo svoje poslednje sate , a radnici su na kućne adrese dobili jednu vrstu ankete u kojoj bi trebalo da označe za koji oblik socijalnog programa se zalažu. U dopisu ministarstva privrede Vamediji navodi se da ovo preduzeće nakon raskida privatizacije nije moglo postati javno preduzeće direktnim prevodjenjem.

Više od 100 radnika nekadašnjeg „Valjevo puta“ u anketi koja im je stigla na kućnu adresu treba da se izjasne da li su za isplatu 200 evra po govini radnog staža ili su za 500 evra po godini kod poslednjeg poslodavca. Istovremeno ukoliko se odluče za jednu od ove dve mogućnosti moraće da se na sudu odreknu svih potraživanja i prava prema ovom preduzeću. Treća mogućnost je da svoje rešenje potraže u odvojenom sudskom postupku.
Kako je dugo u gradu bila vodjena polemika oko toga da li je bilo moguće nakon raskinute privatizacije ovo preduzeće prevesti u formu javnog preduzeća na šta se u jednoj izjavi pozvao i Predrag Marić direktor ovog preduzeća rekavši da je predložio gradu takvu opciju, Vamedia je zatražila mišljenje od ministartsva privrede o takvoj mogućnosti.
U odgovoru Vamediji ministarstvo navodi da takav oblik direktnog prevodjenja nije moguć te da takve mogućnosti ne postoje ni u Zakonu o privrednim društvima ni u Zakonu o javnim preduzećima. „Shodno navedenom osnivači privrednog društva imaju mogućnost da biraju samo one pravne forme organizovanja društva koje su propisane Zakonom o privrednim društvima. S druge strane ni Zakon o privrednim društvima, ni Zakon o javnim preduzećima ne daju mogućnost osnivačima društva da svojom voljom izaberu formu javnog preduzeća kao oblik organizovanja društva“, navodi se u odgovoru.

Pravna mogućnost koja je donekle jedno vreme postojala jeste da grad kupi preduzeće u stečaju , potom ga ugasi , a imovinom preduzeća raspolaže u pretpostavljenoj formi osnivanja javnog preduzeća. Ova pravna zavrzlama bila je moguća samo pod uslovom da grad ima novac za takvu kupovinu. Budžet grada jasno kaže da takvog prostora nema.
Radnici će se odlučiti za po njima najbolju varijantu socijalnog programa , a slična sudbina mogla bi da zadesi i Radio Valjevo ukoliko se ne pojavi zainteresovani kupac. Do sada takvih nije bilo.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.