U januaru raspolagali sa 244 evra

imageNa žalost, nije prvoaprilska šala, za 1. april 2015. godine, Vlada Srbije najavljuje poskupljenje struje za 15 odsto, preko rasta cena kilovata i uvođenja akcize, kao i pronalaženje rešenja za Petrohemiju.U januaru u Valjevu isplaćena prosečna neto zarada u visini od 29 388 dinara. Sa ovakvim prosekom gradjani Valjeva s pravom su zabrinuti .

Gotovo da svi jedva čekaju da stigne proleće i konačno se rasterete obaveze ogreva i grejanja koje je ove zime mnogima istanjilo novčanike , ali sam januar nije doneo ohrabremnje po pitanju zarade jer je u proseku zarada iznosila manje od 250 evra neto.
Neizostavna stavka u svakom budžetu jesu izdvajanja i plaćanja obaveza prema državi koja se već sada kreću do 10 000 dinara pa u nekim slučajevima i više , a izvesno nakon 1. aprila sa poskupljenjem struje ta cifra biće i veća.
Po podacima ministarstva trgovine potrošačka korpa u januaru iznosila je 65.936,20 ,a na nivou republike isto ministarstvo je izračunalo da je za podmirenje ove potrošačke korpe bilo potrebno 1,68 prosečnih zarada.
Ovih dana jednu interesantnu priču za Vamediu ispričao je jedan od valjevskih trgovaca rekavši da su mu radnice prijavile da gradjani popisuju cene u njegovim objektima. " Radnice su mi ispričale da je sve više kupaca koji imaju male blokčiće u koji upisuju cene . Najpre nismo znali o čemu se tačno radi , ali nam je jedna gospodja potom objasnila da se mora voditi evidencija gde šta i koliko košta kako bi se onda našlo najjeftinije. Oni na osnovu tih blokčića prave uštedu ", objasnio je sve češći slučaj iz svojih radnji.
Ovakvo ponašanje kupaca nije iznenadjujuće ako se od pomenutog neto proseka od 244 evra izdvoji 100 eura za komunalije, poreze i druge obaveze jasno je da 144 evra koja ostaju nisu dovoljna ni za četvrtinu potrošačke korpe . Neki su pak kako kažu već odavno u 2016. godini jer su u trgovinama koje to dozvoljavaju praktično odloženo plaćanje prolongirali za narednu godinu.
U trgovine već su stigli krastavci, mladi luk i zelena salata , ali su na žalost ovi proizvodi mnogima nedostupni . Slična je situacija i na valjevskim pijacama gde su cene ovih proizvoda čak i više nego u veletrgovinama.
Iako se sada nadamo toplijim danima nije isključeno da bi se ovog leta mogli "skuvati" na tihoj vatri niskih zarada .

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.