Kako su lagali Valjevo

imageMinistarska saobraćaja Zorana Mihailović danas će obići popravljeni deo pruge na relaciji Valjevo- Lastra. Ministarka sigurno danas neće obići prugu Valjevo – Loznica jer ta pruga za ministarstvo odavno ne postoji.Ministarka danas potvrdila da se pruga u ovoj godini ne radi.

Sanirani deo pruge izmedju Valjeva i Lastre do sada je obišao novi direktor Železnica Srbije dok je stari taj deo obišao dok radovi još nisu ni krenuli. Sada će taj deo pruge posetiti i ministarka Zorana Mihailović, a već godinu dana u Srbiji pa ni u Valjevu niko se ne doseća priče o pruzi Valjevo Loznica . Ona je sada delom spomenik prošlim vremenima zarastao u korov i šipražje dok vremenu još odoleva tunel i kolosek kod Omni centra.
Podsećanja radi u efektivnu priču o nastavku izgradnje ove pruge govorilo se 2013 godine kada je stigla vest -Vlada Srbije privodi kraju pripreme koje su neophodne kako bi bila izvršena eksproprijacija zemljišta neophodnog za nastavak izgradnje pruge Valjevo -Loznica. Uskoro se očekuje dolazak i ruske ekspertske grupe koja će upravo na osnovu dokumentacije koja će im biti dostavljena na uvid odobriti početak korišćenja sredstava iz ruskog kredita.
To je ponovo pokrenulo dogadjaje , a potom kako su izvršene smene u ministarstvima moglo se čuti da će sredstva od ruskog kredita biti preusmerena na prugu od Stare Pazove do Novog Sada. Sve do marta 2014. godine postojale su sporadične izjave čelnih ljudi i ministara najpre Igora Mirovića pa i Aleksandra Antića da se traži način , predlažu rešenja te i da su same Železnice Srbije zakočile celu priču.
I slabo upućenima tada je bilo jasno da je nemoguće da se iznad ministarstva i Vlade Srbije stavi direktor Železnica ko god on bio te da je zapravo gradjanima Valjeva samo prećutana istina kako bi se dobilo na vremenu i pridobili glasovi za izbore koji su se tada naslućivali pa potom i realizovali.
Da je upravo takav scenario realizovan u Valjevu svedoči jedna od izjava Milorada Ilića sadašnjeg pomoćnika gradonačelnika data 12.avgusta 2013. godine u kojoj kaže : „Mi smo razgovarali sa njima i gradonačelnik Stanko Terzić postavio je to pitanje. Direktor Železnica nije odgovorio ništa“.
Sada sa ove distance jasnije je zašto direktor Železnica nije odgovorio ništa.
Miistarka Zorana Mihailović danas je potvrdila da pruga Valjevo -Loznica neće biti gradjena u ovoj godini .“ Radimo po prioritetima one pravce za koje već postoje projekti“, rekla je ministarka. na konstataciju novinara da za ovu prugu postoji projekat ministarka je kratko rekla da neće biti gradjena u ovoj godini.Ovim je praktično potvrdjeno da iako je sve na strani Valjeva, završena eksproprijacija, postoje projekti , radovi već odavno započeti , iskazana potreba gradova da se taj projekat pruge realizuje presudilo je nešto drugo.
A najočitije je da je presudila politika .Sama ministarka očito i nema sve informacije o ovom pružnom pravcu pa je jasno da od tog posla nema ništa.Kako stvari stoje pruge neće biti , ali tek da se zna iako se misli da glasači kratko pamte tuneli koji još stoje neće dati da se zaboravi ne da pruga nije izgradjena nego da i scenarija „eksprata“ sa nivoa Republike nekad budu razotkrivena…

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.