Rukovodstvo grada razgovaralo sa predstavnicima kompanije „VALI“

imageNajavljena otpuštanja 250 radnika u fabrici „VALI“ urađena su u skladu sa programom ove kompanije, kako bi se prevazišli trenutni poslovni problemi na ruskom tržištu, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika grada Valjeva i kompanije „VALI“.

Kriterijumi za otpuštanje u su urađeni u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u Beogradu i potpuno su transparentni i objektivni, u skladu su sa zakonskim procedurama, rečeno je na današnjem sastanku.U razgovoru sa Karlom Mariotijem, predsednikom Upravnog odbora kompanije „VALI“, Albertom Grasijem, rukovodiocem fabrike u Loznici i Davidom Grasijem, rukovodiocem fabrike u Valjevu, predstavnici Grada su istakli da poslednja dešavanja u ovoj fabrici imaju veliki socijalni značaj za Valjevo i da je to veliki udar na građane koji će ostati bez posla, njihove porodice i sam Grad.
Gradonačelnik je naglasio da je „VALI“ jedna od najznačajnijih fabrika u Valjevu, koja je zapošljavala 1100 radnika i da je dosadašnja saradnja bila na korektnom nivou, tako da će Valjevo i ubuduće, u skladu sa zakonskim i sopstvenim mogućnostima, podržavati ovu kompaniju. On je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u fabrici i posledica na sugrađane koji će ostati bez posla. Ipak, ohrabren je porukom koju je dobio od rukovodstva „VALIJA“ da se već dešavaju promene na bolje na tržištu i da ukoliko dođe do stabilizacije na ruskom tržištu, proizvodnja u ovoj fabrici u narednim mesecima može biti vraćena na zadovoljavajući nivo.
Karlo Marioti, predsednik UO kompanije „VALI“ je potvrdio da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa gradom Valjevom i obrazložio ovaj težak potez rukovodstva kompanije. Zbog pada izvoza na tržište Ruske Federacije u poslednjem kvartalu 2014. godine i u prvim mesecima 2015. godine, prouzrokovanog pogoršanjem ekonomske situacije u toj zemlji, a posebno usled značajne devalvacije rublje, preduzete mere su bile neophodne kako bi se prilagodila proizvodnja nastaloj situaciji, ponovio je Karlo Marioti stav rukovodstva kompanije, koji je juče predočen javnosti.
Marioti je izrazio nadu da su poremećaji na tržištu privremenog karaktera i da će tokom druge polovine 2015. godine doći do poboljšanja ekonomske situacije, koja bi omogućila da „VALI“ pokrene novi proces zapošljavanja i investicija.

On je istakao da je „Vali“ od 2001. godine u Srbiji do sada uložio preko 110 miliona evra i da nisu prekinute pokrenute značajne dalje investicije u fabrikama u Valjevu i Loznici, vrednosti od 3 do 5 miliona evra, što je pokazatelj da ova kompanije ne namerava da se povuče iz Srbije, već naprotiv, da i u narednim godinama posluje i proširuje svoje kapacitete.
Na sastanku je zaključeno da će ubuduće predstavnici Grada i kompanije imati redovniju komunikaciju i međusobno se informisati o daljim planovima.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.