Rešenja za Krušik Akumulatore

imageNovi direktor Krušik Akumulatora Dalibor Savković izjavio u intervujuu listu „Pregled“ da je rešenje za ovo preduzeće UPPR, a da krušik Akumulatori ne mogu otići u stečaj bez saglasnosti Ministarstva odbrane. Intervju koji je Savković za „Pregled „ dao novinaru Slobodanu Rakoviću objavljujemo u celosti:

„Jedinstveni je stav Nadzornog i Izvršnog odbora da je to model koji omogućava maksimalni stepen naplate poverioca uz istovremeno nastavljanje poslovanja preduzeća. Očekujemo da će se predlog UPPR-a doneti do juna meseca i da će on biti usvojen do kraja ove godine

Slobodan Raković

Valjevo

Veliko zanimanje Valjevaca izazvalo je nedavno imenovanje Dalibora Savkovića, preduzetnika iz Beograda za prvog čoveka „Krušik Akumulatora“, firme koja je osamdesetih godina prošlog veka bila simbol uspešnosti. „Akumulatore“ je u maju 2007. kupio „Euro Balkan Corporation” iz Beograda. Poslednjih dve godine firma ne radi, a radnici, koji redovno dolaze na posao, ne primaju plate.
– Zatekao sam 9, februara kada sam postavljen na mesto generalnog direktora račun u blokadi koja traje skoro dve godine, a neprekidno od 2013. Dao sam nalog službama da popišu obaveze preduzeća prema poveriocima, usput bi dodao da sam zatekao i robu odnosno baterije koje su završene, a iz nekog razloga nisu isporučene naručiocu. Neki preliminarni pregled obaveza u koji sam već imao uvid pokazuje da su obaveze preduzeća prema poveriocima znatno manje od iznosa koji su se spominjali u javnosti- kaže u ekskluzivnom intervijuju za „Pregled“ Dalibor Savković, generalni direktor „Krušik Akumulatora“.

Koji je put za prevazilaženje sadašnjeg stanja (stečaj, UPPR ili nešto treće)?

– Skupština akcionara je u septembru prošle godine donela odluku da se pristupi izradi UPPR-a, što je jedan od prvih zadataka novog Izvršnog odbora. Jedinstveni je stav Nadzornog i Izvršnog odbora da je to model koji omogućava maksimalni stepen naplate poverlaca uz istovremeno nastavljanje poslovanja preduzeća. Očekujemo da će se predlog UPPR-a doneti do juna meseca i da će on biti usvojen do kraja ove godine.

Radnici su zainteresovani za opstanak fabrike, ali i naplatu zarada. Šta ćete im ponuditi?

– Ono što sam već ponudio je stabilizovanje isplata novih zarada zaposlenima od trenutka obnavljanja proizvodnje, a što se očekuje u narednih mesec dana. Pitanje zaostalih zarada će biti predmet rešavanja u okviru UPPR-a zajedno sa potraživanjima ostalih poverioca.

Kakva je tržišna pozicija fabrike?

– Ja sam lično već bio uključen pre mog zvaničnog imenovanja na mesto generalnog direktora preduzeća i pomagao u razgovorima i pružanju logistike između „Krušik Akumulatora“ i Ministarstva odbrane Republike Srbije, kada je i obnovljena proizvodnja od 2013. godine za potrebe Vojske. I kasnije sam učestvovao u aktivnostima obnavljanja dozvole za proizvodnju naoružanja i vojne opreme od strane Ministarstva odbrane Republike Srbije. I sada sa predstavnicima Vojske nastavljamo razgovore oko proizvodnje za njihove potrebe u 2015-toj godini, ali smo pored tog vojnog programa počeli pregovore sa ključnim civilnim kupcima kao što su, Železnice Srbije, Elektroprivreda Srbije, „Simens“…

Vaša fabrika je od posebnog značaja za odbranu zemlje. Šta to praktično znači?

– To znači, između ostalog, da po zakonu o stečaju, preduzeće „Krušik Akumulatori“ ne može ići u stečaj bez prethodne saglasnosti države odnosno Ministarstva odbrane. Imajući to u vidu i ocenjujući iskrenu želju Ministarstva odbrane i akcionara da se preduzeće konsoliduje, prihvatio sam da vodim novi menadžerski tim.

Sindikati i grupa malih akcionara traže poništaj privatizacije?

-To nisu pitanja kojima se bavi menađžment, jer se radi o sporovima malih akcionara i Agencije za privatizaciju, o čemu će odlučiti nadležni sudovi i mi se nadamo da će se to desiti brzo, jer će to doprineti, u određenoj meri, stabilizaciji preduzeća u uslovima u kojima radimo. O tom stavu sam na nedavnom sastanku obavestio predstavnike sindikata zaposlenih.

MENADŽER, PREDUZETNIK …

Dalibor Savković (17. novembra 1981.Beograd) završio je Fakultet za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta Union u Beogradu i stekao zvanje menadžer ekonomskog smera. Od 2004-2009. radio u državnom preduzeću u sektoru nabavke. Od 2009. godine, bavi se privatnim preduzetništvom. U svojoj radnoj karijeri bio je i suvlasnik u jednoj privatnoj televiziji i suosnivač jednog časopisa.
Vojni rok je služio tokom 2003. u Generalštabu Vojske Srbije i Crne Gore.
Član je Srpske napredne stranke ( bio je i član Saveta za medije ), piše u autobiografiji koju smo dobili od gospodina Savkovića

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.