Papreno proleće na pijaci

imageU Valjevu se uveliko oseća dolazak proleća , a posebno je oživela valjevska pijaca . Na žalost iako je novo povrće i voće stiglo prodavci se žale da kupci kupuju malo i uglavnom mrsko slušaju cene.

Na pijaci, što bi narod rekao, gotovo da nema šta nema , ali ono što nedostaje po mišljenju i kupaca i prodavaca jeste novac za neku ozbiljniju kupovinu. Proleće je na zelenu pijacu odavno donelo: listinu koja se prodaje po ceni od 60 dinara veza, mladi luk 40 dinara, zelena salata 40 dinara, krastavce po ceni od 280 ili 300 dinara , a po sličnoj ceni može se pazariti i prvi paradajz. Poglede kupaca mame i prve jagode čija se cena od zavisnosti od ponude i dana na pijaci kreće i do 300 dinara za pakovanje od 250 gr.
" Imam sve , samo kažite šta vam treba ili gledate samo? Svi samo gledaju , slabo se kupuje . Ne mogu da kažem prodaje se , ali sve slabije i uglavnom dodje kupac malo gleda robu , malo je prevrće i produži dalje. Kriza , nemaština, beda , šta da pričamo o tome", kaže jedan od prodavaca.
Kupci i nisu preterano zainteresovani za komentarisanje naročito u hali mledčnih proizvoda. " Kupujemo po malo , dvesta , trista grama tako…kajmak je 600 dinara kilogram , sir 350 pa vi računajte sad", uglavnom su retki komentari.

Stiglo je i cveće na pijacu , ali domaćice tvrde da se još malo sa sadnjom može sačekati pa će i cena sadnica biti niža.
U svemu je najzanimljivije da su cene voća i povrća u valjevskim megamarketima niže od cena na pijaci . Primera radi u prodavnici Maxi ove nedelje krastavci su se prodavali po ceni od 240 dinara dok je cena na pijaci bila i 300 dinara.
Shodno budžetima možda bi šetnja u kojoj bi bile uporedjene cene sa pijace i iz trgovina mogla doneti i popriličnu uštedu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.