Održana sednica Štaba za vanredne situacije

imageS obzirom na to da je Republički hidrometeorološki zavod juče objavio crveni meteo alarm za područje Valjeva i najavljene su obilne padavine u naredna 24 sata i do 60 litara po metru kvadratnom, danas je održana sednica Štaba za vanredne situacije. Štab je doneo odluku da sve republičke i gradske službe budu u pripravnosti i maksimalno mobilne.

„Nema mesta i razloga za paniku, samo podižemo mobilnost svih struktura na najviši nivo“, rekao je na sednici gradonačelnik Stanko Terzić.
Nadležni iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije obišli su vodotokove na području Valjeva. Vodostaji reka su za sada u realnim nivoima, ali na pojedinim lokacijama ima problema u praćenju visine vodotokova, jer nisu sanirana oštećenja na pojedinim mernim stanicama. Očekuje se da vodostaji dostignu nivo redovne odbrane od poplava, a na pojedinim rekama i vanredne odbrane, što može nagovestiti proglašenje vanredne situacije samo na pojedinim ugroženim područjima na teritoriji grada. S obzirom na to da su nadležne gradske službe u proteklom periodu izvršile čišćenje korita reka Krivošije,Crnobare,Perajice, Rabasa i Ljubostinje, ne očekuju se veći problemi na ovim vodotokovima. Stanje kišne kanalizacije je bolje nego na proleće prošle godine, pa se i u samom gradu ne očekuju veći problemi uprkos najavljenim obilnim padavinama.
Štab za vanredne situacije doneo zaključak da se da nalog JP „Direkciji za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“ da stavi u pripravnost sva preduzeća koja su Skupštinskom odlukom nadležna da deluju u vanrednim situacijama. Štab je doneo i zaključak da se angažuju poverenici civilne zaštite, kao i predsednici mesnih zajednica, da dostavljaju Centru za obaveštavanje na telefon 1985 sve informacije sa terena u naredna 24 sata. Na taj način biće obezbeđeno efikasno praćenje stanja na terenu.
Komunalna inspekcija i policija biće na terenu 24 sata. Očekuje se da će količina padavina u Valjevu biti slična kao 24. aprila prošle godine, a u okviru mera predostrožnosti biće pripremljeni i džakovi sa peskom.
Nakon sednice Štaba, konferenciju za novinare održao je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. On je rekao ovom prilikom da je vodostaj Kolubare u 10 časova bio 98 centimetara.“Usled ovakvih padavina može se ostvariti prognoza da vodostaj dostigne 200 centimetara sutra, a da od subote bude u padu. Iz tih razloga preduzete su sve neophodne mere. Mehanizacija preduzeća „Jedinstvo“ i „Erozija“, koji izvode radove u koritu reke Kolubare, dislocirana je juče, osim jednog bagera i kamiona koji će biti uklonjeni ako dođe do povećanja vodostaja. Javnim preduzećima „Vodovodu“ i „Vidraku“ naloženo je da budu u pripravnosti“, rekao je između ostalog zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.
Štab za vanredne situacije zasedaće i sutra ujutru u 9 sati.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.