Kiša i sneg uznemirili Valjevce

imageCrveni meteo-alarm uneo je nemir medju Valjevce. Strah od poplave mnoge je naterao da prošetaju pored Kolubare i sami se uvere u visinu vodostaja reke.

Pre skoro godinu dana Valjevo je zadesila elementarna nepogoda od koje se izvesno grad neće u skorije vreme oporaviti. Poplava i kiša odneli su kuće, uništili useve, naneli štetu na svaki mogući način. Sve je tada počelo običnom kišom u maju koja je iz srede 15.maja nastavaila da pada i u četvrtak šesnaestog. Vrlo je moguće da se tog jutra niko nije nadao onome što će uslediti pa da se i ko poradovao šarenim kišobranima . Epilog je više puta konstatovan. Iako nisu svi u Valjevu osetili poplavu , svi su na neki način zbog prekrajanja budžeta mogli da vide njene finansijske posledice kako po grad tako i po pojedinca. Mnogi su naučili da je potrebno biti osiguran i možda ako je moguće imati ponešto u šteku.
Kriza je potopila štednju pa je kiša uglavnom donela očajanje.
RHMZ oglasio se cvenim meteo-alarmom za ove dane pa su gradovi u Srbiji na koje se alarm odnosi požurili da na vreme obave potrebne pripreme . Medju njima je i Valjevo. I ovog jutra biće održana sednica Štaba za vanredne situacije kao i juče , ali bez obzira na takvo opravdano i očekivano postupanje gradske vlasti mnogi Valjevci ipak su sami prošetali do Kolubare da se uvere da li bi poplava bila moguća. Oni koji su pretrpeli bilo kakvu štetu od poslednje poplave glasno su negodovali gledajući u nebo.
Zaključak je jasan, medju ljudima postoji strah od poplave. Stručni kažu da nas mala doza bojazni može motivisati da se na vreme pripremimo i predupredimo ono što je moguće preduprediti, ali isto tako i da ogroman strah često može biti parališući pa i dovesti do niza pogrešnih postupanja.
Plašimo se srazlogom, ali ovaj strah ne pokazuje samo strah od kiše i poplave već i strah od pogrešnih ili prećutanih informacija na svakom nivou. Sadašnje postupanje mora zato imati za cilj ne samo sprečavanje štete , razvejavanje strahova već i vraćanje poverenja u institucije sistema ove države.
Noćas je najviše bio ugrožen šabački kraj, ali je najvažnije da nije bilo žrtava i da je 27 osoba evakuisano iz Koceljeve, izjavio je Predrag Marić za RTS.
"Danas je mirniji dan u odnosu na noć, ali ćemo do subote biti u režimu pune pripravnosti. Nema opušanja i u potpunoj smo mobilnosti i budnosti", kazao je Marić, koji je rekao i da je primećen ozbiljniji odnos lokalne samouprave, budući da se mnogo više preventivno radi na čišćenju kanala.
Dakle, neke smo pouke na teži način naučili.
Ako je za utehu , meteorolozi najavljuju da bi posle ovog zahladjenja mogli polako da se oprostimo i od zime.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.