Dileme velikih i malih

imagePolitičke partije sve više zagovaraju promenu izbornog sistema, ali u jednom svi imaju isti stav , a to je cenzus od 5%. Brojne male partije u Valjevu za naredne izbore nemaju mnogo dileme – ili će se priključiti velikim strankama ili rizikuju da ostanu van Skupštine.

Do narednih lokalnih izbora ostalo je otprilike godinu dana pa već sada analitičari napominju da bi druga polovina ove godine mogla proći u znaku priprema za izbore na proleće 2016. godine . To bi trealo da znači da će na jesen već aktivnosti političkih partija biti malo veće kako bi se napravio adekvatan uvod u kampanju na proleće.
Ipak poslednji izbori pokazali su izuzetnu slabost pojedinih partija na lokalu pa su tada ispod cenzusa ostali radikali i komunisti , a na ivici cenzusa tada je bio URS. Ipak ova partija na pomenute izbore 2012. godine izašla je samostalno proveravajući time i svoju snagu u glasačkom telu. Koliko je realno uporište partija kao što su LDP, SPO, NS, PSS , PUPS, JS praktično je nepoznato jer su u te izbore ušli u koalicijama . Izborni rezultat tada je pokazao da su za 1% izborni cenzus prešli LDP-SPO, a DSS koja je izašla na izbore samostalno praktično je imala isti procenat , 6%.
NS,PSS bili su u koaliciji sa naprednjacima dok su sa SPS-om na izbore izašli PUPS i JS.
U protekle četiri godine mnoge stvari su se promenile pa su se pojedine partije rasformirale kao što je slučaj sa NS i SPO iz kojih su nastali Novo Srbijanci i Za Valjevo. Ukoliko bi se hipotetički izbori održali sledećeg meseca , učešće na izborima uzelo bi dakle i više partija nego što ih je bilo ranije . Ipak nosioci narednih izbora i glavni rivali sigurno će biti dve partije SNS i SPS . Za očekivati je sa ovakvom postavkom stvari kada je nepoznato koliko sami imaju biračkog tela da zarad preživljavanja male partije u izbore udju u koalicijama sa ove dve velike stranke. Podela medju nima već sad je jasno vidljiva , ali ne i uporište.
Na velikim strankama biće važna odluka da li da takvo partnerstvo i prihvate. Zašto je to tako?
Male partije mogu doneti odredjene glasove , ali zauzvrat imaju svoje zahteve u podeli najpre liste , a potom i kolača ukoliko se pobeda ostvari. Na ovaj način SPS i SNS ne mogu sebi dozvoliti previše koalicionih partnera jer je to očito mač sa dve oštrice. Prihvatiti deo glasova , ali svaki taj deo odnosi po jedno odborničko mesto i možda buduću funkciju u gradu. Koliko onda svako od njih sebi može da dozvoli koalicionih partnera? Ne previše.
Tako posmatrano može se očekivati da već pred kraj godine male partije zaigraju na kartu dopadljivosti velikima kako bi se upravo oni našli u koaliciji pa je za očekivati da se do kraja godine iskristališe ko će sa kim i na koji način.
Vrlo je moguće da će ponovo u posebnu priču Pokret za Valjevo i Udruženje Pobeda. Pokret je na prošlim izborima osvojio 7% glasova , učesnik je trenutno u vlasti iako je u svojim redovima imao raspad sistema po pitanju odbornika. Pobeda je osvojila 14% , a ovo Udruženje doživelo je sličnu sudbinu. Najveći broj odbornika ih je napustio i prešao u SNS. Ipak ove dve političke priče nisu komplementarne i nikada se ne mogu naći u koaliciji na izborima jedni sa drugima. Pokret koji već dugo godina ima svoje glasačko telo moraće da se i više aktivira pred izbore kako bi se neke stvari koje su vidjene ispeglale , a kako su pokazali viskok stepen kooperativnosti u vlasti moguće je da se kao jedna od opcija čak razmatra i koalicija sa nekom drugom strankom. Ipak takvo razmatranje ostaće na čelnim ljudima Pokreta i njihovoj proceni situacije . Pobeda kako sada stvari stoje teško će ostvariti koaliciju sa bilo kim . Za sada je nepoznato da li bi sa udruživanjem mogla da počne i DS koja je na prethodnim izborima osvojila zavidan broj odborničkih mesta, ali se i u njenim redovima za ove 4 godine videlo osipanje. S obzirom na dosadašnje nastupe ove partije u javnosti DS bi z akoalicionog partnera mogla da potraži jedino strogo trenutno opozicionu priču. kako je pored DS-a opozicija trenutno SNS ova koalicija teško da bi se mogla videti za sledeće izbore. DS bi tako pre mogao računati na neku od malih partija koje su bar približnih opredeljenja ili neke od stranaka koje su nastale kao frakcija iz DS-a.
Na narednim izborima moguće je očekivati da se pojavi i još poneka partija ili Udruženje , a ako neko i ima takvu nameru moraće sa osnivanjem da krene u ovoj godini.Kako je svojevremeno bilo nepojmljivo da se u koaliciji nadju DS i SPS pa se to dogodilo, ostalo je malo stvari i kombinacija koje bi mogle da nas iznenade

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.