Cimos se povlači iz Srbije

image Po svemu sudeći slovenački Cimos se povlači iz Srbije . Novog vlasnika čeka „Krušik precizni liv“ u Mionici .

Reč je o 161.243 akcije slovenačke kompanije i 1.000 akcija srpskog preduzeća u mioničkoj firmi, sa osnovnim kapitalom u nominalnoj visini od nešto manje od 2,2 miliona evra, što predstavlja ukupno 86,25 odsto osnovnog kapitala tog akcionarskog društva.
Ponuda se može odnositi samo na kupovinu celokupnog poslovnog udela prodavaca.
Prikupljanje neobavezujućih ponuda je završeno, a odabrani ponuđači imaju pravo da u roku od deset dana od prijema obaveštenja o izboru, sa pažnjom dobrog privrednika realizuju pregled, ispitivanje poslovanja „Preciznog liva”. Rok za dostavljanje pismenih obavezujućih ponuda je deset dana od završetka pomenutog pregleda. Obavezujuća ponuda trebalo bi da važi najmanje tri meseca od dana njenog dostavljanja.
Kriterijum za izbor ponuđača će, osim ponuđene cene, ponuđenog roka i načina plaćanja, biti i očuvanje osnovnih delatnosti društva koje je predmet prodaje, navedeno je u javnom pozivu.
Firma „Cimos d.d. Avtomobilska industrija” postala je većinski vlasnik „Krušik-Preciznog liva” kada je u februaru 2007. godine na aukciji za 40 miliona dinara kupila nešto manje od 86 odsto ovog mioničkog preduzeća. Proizvodni program „Preciznog liva” obuhvata delove i odlivke za industriju pneumatike i hidraulike, industriju poljoprivrednih mašina, industriju naoružanja, automobilsku industriju, industriju ortopedskih pomagala… Sličan oglas završen je i za Livnicu u Kikindi, čiji je većinaski vlasnik, takođe, slovenački „Cimos“. I pored brojnih demanta koparska automobilska industrija, praktično, se na ovaj način povlači iz Srbije. Novog vlasnika dobiće i fabrika „Cimosa“ u Srebrenici (Republika Srpska), a jedina fabrika, van Slovenije, biće Livnica u Gradačcu ( B i H). Slovenci su već prodala "Litostroj Power" i "Cimos Titan". „Cimos“ će u naredne dve godine biti usmeren na dalje dezinvestiranje i prodaju delova grupe koji više nisu neophodni za poslovanje. Slovenačka kompanija bi trebalo nakon dokapitalizacije, koja će banke, dobavljače i ostale poslovne partnere koštati više od 200 miliona evra, da postane profitabilnija grupa. Pre ekonomske krize, ova slovenačka grupa je ostvarivala pola milijarde evra godišnjeg prihoda od prodaje u Sloveniji i drugim zemljama bivše Jugoslavije i zapošljavala više od 7.600 ljudi. Prema predviđenom 60-postotnom otpisu i reprogramiranju obaveza od 400 miliona evra, „Cimos“ će morati da se pripremi za njihovu dugoročnu otplatu, koja bi trebalo da počne od 2017. godine.

Novog vlasnika dobiće i fabrika „Cimosa“ u Srebrenici (Republika Srpska), a jedina fabrika, van Slovenije, biće Livnica u Gradačcu ( B i H). Slovenci su već prodala "Litostroj Power" i "Cimos Titan".

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.