ASB pružio podršku za oko 1000 poplavom pogođenih građana Srbije

imageOvih dana privode se kraju radovi na pet kuća u rebeljskom području koje gradi nemačka organizacija ASB. U toku su unutrašnji radovi , a ovoj organizaciji preostaje i izgradnja još 4 kuće . Iako je ASB praktično prihvatio izgradnju kuća na najnepristupačnijem terenu ova organizacija navodi da se sve izvodi po unapred predvidjenom planu. U saopštenju koje prenosimo u celosti ASB navodi i da je pružena pomoć i poljoprivrednim proizvodjačima:

"Beograd, 23.03.2015- Organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), sa partnerima Housing centrom, Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom “Ana i Vlade Divac”, kroz projekat u vrednosti od 3 miliona evra uspešno je završila obnovu 164 i izgradnju 22 nove kuće za porodice koje su pretrpele štetu u majskim poplavama. Projekat, čiji je cilj pružanje podrške u uspostavljanju normalnih životnih uslova za porodice pogođene poplavama, sprovodi se u devet opština u Srbiji, a finansiran je u okviru programa pomoći Evropske unije u vrednosti od 30 miliona evra.

Petočlana porodica Stefanović iz Loznice u uselila se u svoju novu i nameštenu kuću nakon što su im poplave i klizišta odnele krov nad glavom.
“Veliki odroni i klizište su mi uništili sve. Bili smo kod moje majke, svi zajedno u jednoj maloj sobi. Želeo bih da se zahvalim donaciji Evropske unije, organizaciji ASB i svim dobrim ljudima zato što nas nisu zaboravili i zato što su bili tu kada nam je najteže. Sada konačno imamo lepu, sigurnu, ali i dosta veću kuću” rekao je Predrag Stefanović.

Stefanovići su jedna od 22 porodice kojima je završena izgradnja novih kuća, dok je gradnja još 16 objekata i dalje u toku, a kraj radova se očekuje najkasnije u aprilu. Svaka sanirana ili nova kuća u svim opštinama, potpuno je opremljena novim nameštajem, ali i belom tehnikom.

Pored obnove i izgradnje novih kuća, fokus projekta je i na podršci malim i mikro preduzećima te poljoprivrednim gazdinstima koja su stradala u poplavama. Dodelom ekonomskih grantova u vidu opreme, alata, sadnog materijala, plastenika, protivgradne zaštite i građevinskog materijala, oko 200 porodičnih biznisa i domaćinstava sada ponovo može da započne proizvodnju ili nastavi nesmetano sa radom.
Porodici Matković iz sela Jovanje kod Valjeva je pretrpela veliku štetu na imanju pošto sui m poplave i klizište su odneli celokupne zasade malina, šljiva i oko 30 ovaca. Kuća Matkovića broji pet članova i jedini izvor prihoda im dolazi od bavljenja poljoprivredom.

“Dobili smo 2700 sadnica maline i protivgradni sistem zaštite koji su nam bili prekopotrebni. Moja porodica i ja smo prezahvalni s obzirom da nemamo drugačiji način da nadoknadimo velike gubitke. Mnogi su nam nudili pomoć, ali je ovo jedina koja je zaista do nas stigla” kaže Milan Matković.

Projekat “Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji” sprovodi organizacija ASB sa partnerima u Bajinoj Bašti, Valjevu, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Osečini, Šapcu, Šidu i Ljigu. Projekat pruža podršku za oko 1000 ugroženih građana i to u vidu obnove I izgradnje poplavljenih kuća, opremanje objekata nameštajem I belom tehnikom, ekonomskih grantova za mala I mikro preduzeća, kao i pomoći poljoprivrednim gazdinstvima.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja."

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.