Usvojen Plan generalne regulacije Divčibara

imagePred gradskim odbornicima na sledećoj sednici Skupštine naći će se i Plan generalne regulacije Divčibara. Potvrdujući potrebu za izmena Plana zamenik gradonačelnika Žarko Kovač stavio je primedbu na sporost u izradi i nedostatak mišljenja relevantnih činilaca kao što je TO Valjevo.

Osnovni cilj izmene Plana generalne regulacije je razvijanje turizma na Divčibarama i unapredjenje Divčibara kao celine.“ Pre svega odustalo se od nekih rešenja koje je nudio stari plan . Bio je predlog da u centru Divčibara bude jezero, ali se to pokazalo kao nerentabilno i preskupo pa se ovim planom od toga i odustalo. A s druge strane akcenat je stavljen na prirodnu retkost tresetišta koja su i odlukom Zavoda zaštićena. Atraktivnost se postiže njihovim uredjenjem i formiranjem staza za šetnju i vožnju bicikala, nordijsko skijanje“, rekla je Violeta Petrović iz odeljenja za urbanizam. Primedbu na ceo proces donošenja Plana na sednici Veća izneo je Žarko Kovač koji je naglasio da Planovi ne bi trebalo da idu po hitnom postupku. “ Ovde je hitnost primenjena na inicijativu direkora Direkcije. Bitno je da se Plan donese i počne sa aktivnostima što pre. Druga stvar je što se dve godine Plan radi. Uopšte proces donošenja planova nije dobar, periodi su predugi. Jedan od uslova da nešto uradimo tamo je ovaj Plan .Moj predlog je da se Plan usvoji sa primedbom . Nama je predlagač Odeljenje za urbanizam , a ne Direkcija . Direkcija je prethodnom odlukom bila odredjena za obradjivača , a ovde je naručilac. U odluci se ne vidi ko je izvestilac. Mora da piše ko traži izjašnjavanje. Direkcija je tu da da stav, a ne obradjivač , a ima resurse za to. Zašto je to naručeno od drugih ? „upitao je Kovač.
Druga primedba koju je izneo odnosila se na neuključenost TO Valjevo koja bi trebala da bude nosilac razvoja turizma.
“ TO Valjevo koja je bitna i trebala bi biti bitan faktor , nije ovde , ali treba . Odeljenje za privredu i razvoj takodje nema stav i komentar. Ni jedni ni drugi nemaju komentar . Ovde niko nije izneo stav. Hoćemo da Divčibare razvijamo , a niko ne iznosi mišljenje. Zašto je to tako?“, ponovo je pitao Kovač.
On je zatražio dodatno ispitivanje mehanizama za donošenje svih Planova na nivou grada.
Kovač je na sednici Veća rekao da se ubuduće mora obratiti pažnja i na članove Komisije koji donose takve Planove. “ Pa u prethodnom planu pričalo se o jezeru, gasovodu i još mnogo čudnih stvari je tu bilo. I to je potpisala i donela neka Komisija. Od devet tadašnjih članova sedam je istih sada u Komisiji. I to je tako 25 godina . Ovo je zloupotreba u pogledu imenovanja Komisije . ista Komisija menja jedne godine , posle traži i donosi izmene pa ponovo donosi Zaključak“, objasnio je Kovač.
Sa ovim Kovačevim stavom složio se i gradonačelnik pa su se u Zaključku sednice Veća našla i dva dodatna zaključka.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.