Uskoro I u Valjevu radna aktivacija socijalnih slučajeva

imageUredba koju je u oktobru Vlada Srbije usvojila o radnoj aktivaciji korisnika novčane socijalne pomoći počeće sa sprovodjenjem I u Valjevu nakon potpisivanja ugovora izmdju Centra za socijalni rad “Kolubara” I grada Valjeva.

U valjevskom Centru za socijalni rad svake godine beleži se sve većibroj korisnika nekog oblika socijalne pomoći . U Centru kažu da se u januaru ove godine na obnavljanju ugovora pojavilo preko 2000 ljudi.
Vlada srbije donela je Uredbu o radnoj aktivaciji rado sposobnih lica koja primaju socijalnu pomoć I ova Uredba uskoro će početi da se sprovodi I u Valjevu. Ministar Aleksandar Vulin je nedavno izjavio I da će onima, koji odbiju radnu aktivaciju, prvo biti umanjena socijalna pomoć, a potom i ukinuta. Vulin je istakao da nikom ko je radno sposoban neće biti ukinuta socijalna davanja.Vulin je rekao i da postoji „tendencija da primanje socijalne pomoći postane zanimanje“ i ocenio da se je radna aktivacija način da se da podsticaj da neko ko prima socijalnu pomoć pokaže svoju „vrednost i vrednoću“ i izađe iz bede.
Za sada je nepoznato koliko osoba će na ovaj način biti obuhvaćeno radnom obavezom, ali kako se moglo čuti na sednici Veća oni će biti angažovani na poslovima u javnim preduzećima. Preduslov da njihovo angažovanje počne jeste potpisivanje protokola izmedju Centra I grada Valjeva.
Direktor “Vidraka” Djordje Milanovć kaže da im se još uvek niko iz centra nije obratio sa zahtevom o potrebi poslova , ali I da “Vidrak” ima potrebu za radnicima. “ Mi već sad imamo 14 zaposlenih manje nego u decembru I imaćemo još manje jer ljud odlaze u penziju. Po zakonu nemamo mogućnost da zaposlimo nova lica I dobro će nam doći takvo angažovanje radnika. Onog trenutka kada nas budu obavestili da je taj protokol potpisan m ćemo uraditi svoj deo posla I bićmo vrlo brzo spremni da prihvatimo te radnike”, kaže Milanović.
Vlada Srbje usvojila je ovu Uredbu iako je do kraja ostalo nejasno kako je moguće da neko radi , a bude korisnik socijalne pomoći. Ako radi trebalo bi da prima platu, a ne socijalnu pomoć. Ipak odluka je doneta I Valjevo će morati da je sprovede.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.