Samo prekovremeni sati pomažu u Domu zdravlja

imageU Domu zdravlja ne bi trebalo da bude štrajka bar sudeći po rečima pomoćnika direktora Doma zdravlja Zavena Der Hazarjana. Hazarjan takav stav temelji na osnovu kako kaže razgovora koji su vodjeni i sa gradskim rukovodstvom.

Na sednici Gradskog veća član Veća Aleksandar Vujić postavio je pitanje najavljenog štrajka u Domu zdravlja. Da podsetimo, medicinsko osoblje svojevrsnim protestom najavilo je štrajk tražeći da se smeni direktor finansija Slobodan Šević, šef računovodstva , a iapita rad blagajnice Doma zdravlja.
Kako su tada tvrdili njihove plate su kasnile jer je blagajnica odbijala da plate uradi u radno vreme već isključivo naklon toga kako bi naplatila prekovremene sate. Na pitanje člana Veća odgovorio je pomoćnik direktora Doma zdravlja dr Zaven der Hazarjan koji je pre svega rekao da odnosi u kolektivu nisu poremećeni više nego u drugim Ustanovama.
A gde je zapravo zapelo?
U situaciji kada su zarade u javnom sektoru smanjene zaposleni u zdravstvu ono što im je oduzeto praktično nadoknadjuju prekovremenim radom i dežurstvima , putnim troškovima i svim ostalim stvarima koje su zakonski moguće . I to je slika u celoj Srbiji pa i u valjevskom Domu zdravlja . Ipak nemedicinsko osoblje nema mogućnosti da naplati prekovremene sate pa je poprilično kivno na svoje kolege koji to mogu. Vrlo je moguće, kaže izvor Vamedie da su i u službi obračuna hteli sjedne strane da pokažu da i od njih nešto zavisi u Ustanovi , a sa druge da i sami pokušaju da nadoknade ono što im je država uzela.
Tako se najverovatnije došlo do toga da plata kasni .
Direktor Doma zdravlja Milivoje Simović imao je sastanak iza zatvorenih vrata sa gradskim rukovodstvom , ali zvanične izjave nakon tog sastanka po običaju nije bilo. Na sednici Veća Hazarjan je potvrdio da je sastzanak održan ,a da su na sastanku bili i predstavnici lekara i medicinskih sestara. Kako sam kaže da se tu ne može mnogo pomoći ostaje nejasno kako je to jedan sastanak pomogao ? Na koji način je to satanak ticao tamo gde Hazarjan tvrdi da grad ne može pomoći.
Dani u mesecu brzo prodju , a februar ih ima i manje nego drugi pa će se vrlo brzo videti da li će plata sada biti na vreme . Ostaje da se vidi ko to i u kojoj meri radi prekovremeno!

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.