Plan B za deponiju i Toplanu

imageGrad Valjevo mora imati spremno rešenje za slučaj nerealizacije deponije „Kalenić“. Nakon posete Italiji delagacija grada smatra da Valjevo svoj problem smeća u tom slučaju mora rešavati izgradnjom termovalorizatora.

. „ Ne odustajemo od Kalenića, nadamo se da će sve to biti uradjeno na vreme , ali moramo imati i plan šta ako projekat deponije ne bude realizovan“, kaže direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić koji je bio jedan od članova gradske delegacije .

Djordje Milanović direktor „Vidraka“ kaže da je gradska deponija u funkiji još godinu ii dve dana pa je gradu neophodna strategija odlaganja smeća. Deponija Kalenić je jedno od rešenja kom teži i grad Valjevo , ali u slučaju ne mogućnosti realizacije tog projekta prilikom posete Milanu zapaženo je moguće rešenje. „ U Italiji praktično nema većih deponija svuda su izgradjeni termo valorizatori. Oni na taj način proizvode električnu energiju i potom je pretvaraju u toplotnu energiju kojom greju grad. Ako znamo kakva je situacija sa deponijom Kalenić , a sama izgradnja Kalenića košta oko 20 miliona eva dok bi termovalorizator manjeg kapaciteta koštao oko 25 miliona evra možda bi trebalo da razmislimo i o ovom projektu. Ali to ne bi moglo da se realizuje na teritoriji opštine Ub odnosno Kalenića . Najlogičnije bi bilo na lokaciji sadašnje Toplane , a da zaposleni budu takodje preuzeti za iz Toplane , ne bi bilo troškova za mazut i trebalo bi razmišljati o tome“, kaže Milanović .
Po rečima direktora Direkcije grad mora reagovati vrlo brzo i imati spremno rešenje . „ To nije spalionica i razlikuje se po tome što ima i toplotnu i električnu energiju . Mi se ne možemo porediti sa Milanom čiji objekat košta 250 miliona evra , nama je potrebno znatno manji objekat oko 20 miliona evra s obzirom na količinu otpada kojom raspolažemo. Evropa nama nameće običnu deponiju zato što je drugo skuplje . Nama su namenili deponiju i neće da podrže trenutno nešto savremenije . ne odustaje se od Kalenića to je naša prva varijanta i spremamo se za to . Ali moramo imati spremna i druga rešenja“, kaže Jeremić.
Istovremeno u toku boravka u Italiji postignut je i dogovor sa Canadoil grupom koja je spremna da za potrebe grad Valjeva izradi studiju isplativosti prebacivanja Toplane na gas umesto dosadašnjeg energenta mazuta. „ Oni imaju 11 fabrika na 4 kontinenta i tu smo videli mogućnost da naša Toplana ukoliko se pokaže ekonomski isplativo predje na gas . Kako bez gasovoda  ?Oni imaju mogućnost da izgrade mobilni gasovod  pri čemu cisternama dopremaju gas do odredjenih lokacija . Sve ono što je do 100 kilometara razdaljine je isplativo. Radi se o komprimovanom gasu pri čemu cisterna nosi šest puta više od normalne količine. Inače oni se bave organizovanjem skladišnog prostora , transporta do samog snabdevanja Toplane . već smo im poslali reference naše Toplane i oni će uraditi procenu isplativosti svega za našu Toplanu. Ukoliko se to pokaže isplativim, a trebalo bi da cena bude niža od 25% do 35% spremni smo da napravimo saradnju sa njima“, rekao je Jeremić. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.