Lovačko Udruženje godišnje lovi 25 miliona dinara

imageLovačko udruženje “Braća Nedić” po svemu sudeći ulovilo je krupnu divljač tešku preko tone , a bez prikazane vrednosti. Kako Vamedia saznaje umesto da se bave lovstvom pojedini članovi ovog udruženje uglavnom se bave ugostiteljstvom za šta ovo Udruženje gradjana nije ni registrovano.

“ Mi smo lovci I želimo da naše Udruženje ponovo radi kao nekada , složno I bez straha”, kaže grupa lovaca , članova ovog udruženja za Vamediu. Po saznanjima ovo Udruženje sada broji 703 člana čija je godišnja članarina 12 000 dinara što na godišnjem nivou jeste prihod od preko 8 miliona dinara. S obzirom na činjenicu da je ovo Udružnje registrovano za lov , traperstvo, obnavljanje uzgoj divljači I odgovarajuće usluge .
Valjevcima je već poznato da ovo Udruženje koje je pre deset godina brojalo oko 1400 članova poseduje restoran Lovački dom na ulazu u Valjevo iz pravca Loznice . Ipak ovo Udruženje po saznanjima Vamedie nikada nije registrovalo ugostiteljsku delatnost iako je u Statutu ovog Udruženja takva mogućnost navedena.
Sada bi praktično to značilo da je Statut nekog Udruženja u Srbiji iznad zakona Republike Srbije pa bi se u tom Statutu moglo dati za pravo obavljanje najrazličitijih delatnosti , ali da li je to po zakonu ? Zbog izmene Zakona u periodu izmedju 2004. I 2010 sa radom su prestali mnogi klubovi u Valjevu . Sada je moguće osnovati klub , ali visina sredstava ne može prevazilaziti potrebe održanja kluba I sva sredstva moraju biti iskorišćena u te namene .
Vamedia je posredstvom prijatelja poželela da iznajmi restoran za fiktivnu svečanost I dobila informaciju da se iznajmljivanje kreće I do 1500 evra . Sada je malo I razumljivije kako je jedno Udruženje prikazalo poslovne prihode u visini od 25,5 miliona dinara (APR )odnosno u odnosu na prethodnu godinu oko 600 000 dinara uvećane prihode .
Ovo Udruženje takodje po podacima iz Finansijskog izveštaja ima 15 zaposlenih od čega su samo tri lica zaista u lovstvu dok su ostali zaposleni osoblje restorana
To dakle znači da ovo udruženje godišnje investira preko 25 miliona u lov, traperstvo, obnavljanje I uzgajanje divljači . Vamedia zapaža jednu interesantnu činjenicu da pored toga što se u ovom Udruženju godišnje prihoduje toliko novac sezona lova na fazana je skraćena . Jedino u ovom kraju u Srbiji sezona lova na fazana traje od prvog oktobra do početka decembra dok lovci u Srbiji fazane love do drugog vikenda u januaru. Zašto je sezona kraća? Da li to znači da lovišta nisu puna ? Ni pored tolikog ulaganja ? Pa koliko love naši lovci? Ima li tu ikakvog nadzora?

Sami lovci svedoče da kao članovi Udruženja nemaju nikakvih popusta u korišćenju restorana dok se upravo restoranu predaje polovina lovine svakog lovca. Po nekim podacima oko tone divljači biva uneto u restoran dok podaci o tome gotovo I da ne postoje . Jedan kilogram divljači može se regularno pazariti u trgovinama po ceni od 1000 do 1200 dinara .
Postavlja se I jedno prosto pitanje , ako toliko mesa lovci daju restoranu koliko se pojede godišnje ? Tona? Da li to znači da se dnevno u restoranu Lovci pojede preko 30 kg mesa? Ako je ova računica lovaca tačna u pitanju je jedan od najprofitabilnijih restorana u Srbiji .
Ovo udruženje uskoro očekuju novi izbori za rukovodstvo , a glasanje se godinama obavlja po delegatskom sistemu . Naime trideset lovnih jedinica delegira svog čoveka koji učestvuje u glasanju . Po istom Statutu predsednik Udruženja može obavljati tu dužnost u dva mandata ,a aktuelni predsednik Miloš Pantelić na poslednjem skupu tražio je da se ta tačka Statuta promeni u doživotno predsedništvo. Ipak Statut to neće dozvoliti , a kako upućeni tvrde napravljen je nevidjeni kompromis po kome je kandidat za predsednika zapravo Upravnik lovišta Vladimir Pavlović, čovek koji je zaposlen u Udruženju I koji izdaje dozvole lovcima. To praktično znači da će Pavlović ukoliko bude izabran sam sebi biti nadredjeni , a celokupan sistem kontrole biti u njegovoj nadležnosti. Pojedini lovci tvrde da glasanje nema smisao jer se ljudima preti oduzimanjem dozvole za lov ukoliko se ne podrži kandidat koji o tome inače I odlučuje . Izvori Vamedie tvrde da su mnogi članovi zbog toga što su ukazivali na propuste I korupciju izgubili svoje dozvole .
Još je zanimljivije da je inspekcija još pre pet godina ukazala I ustanovila neregularnosti , ali se do dana današnjeg ništa po tom pitanju nije dogodilo.
Ako je verovati lovcima pa I Agenciji za privredne registre , nek je I lovačka priča što je mnogo – mnogo je!

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.