Izmedju čekića i stabla

imageUklanjanje bolesnih stabala ili stabala koja ugrožavaju pešake, saobraćaj ili na bilo koji način ometaju normalno funkcionisanje uvek je problem , kaže Dragan Mojsilović zadužen za zelenilo u gradskoj Direkciji. Uklanjanju stabala potive se nekad gradjani , a nekad i država.

Gradskoj Direkciji često stižu zahtevi gradjana da se pojedina stabla koja su gradsko vlasništvo budu uklonjena. Na Direkciji je da proceni da li postoji opravdanost takvog zahteva. „ Stabla uklanjamo ako su bolesna pre svega , a potom i kada realno ugrožavaju funkcionisanje ljudi , saobraćaja. Imali smo slučaj gde je koren stabla podigao vodovodne cevi , tu nema sumnje da se mora ukloniti“, objašnjava Dragan Mojsilović , ali dodaje da se tada javljaju i gradjani sa drugačijim zahtevima. „ Dešava se da moramo da uklonimo stablo i tada se jave gradjani koji se tome protive. Najčešće tvrde da stabla treba čuvati da je okruženje sa njima prijatnije. Naravno da to znamo , ali ako je stablo bolesno, sklono padu mi moramo da reagujemo. Nekad ne pomaže ni kada kažemo da stalno sadimo novo drveće. U gradu se to vidi gde su nove sadnice“, kaže Mojsilović.

Mojsilović tvrdi da gradjani podjednako žustro brane stabla , ali i traže uklanjanje. „ Ne možemo svima ugoditi . Postoji pravilnik o tome kad se stablo seče i mi se toga pridržavamo“, kaže on.
Sdruge strane veliki broj stabala posečen je na Pećini , a i u samom gradu zbog potkornjaka , a po podacima iz Direkcije ostalo je još poprilično za seču.
Grad još uvek nije rešio problem nadležnosti nad svojom imovinom kad su stabla u pitanju i svojevremeno pokrenuta inicijativa u tom pravcu je jednostavno stala.
„ Problem nam stvara i republička inspekcija koja kaže ne možete bez čekića da to radite Srbija šume su nezainteresovane za taj naš problem pa stabla iako su naša mi moramo da imamo konsultacije svaki put kad nešto sečemo“, tvrdi Mojsilović.
Nalog za sečenje Direkcija daje valjevskom „Vidraku“ koji takodje ima problem sa opremom za tu vrstu posla. „ Vidrak nema korpu recimo koja nam je potrebna i oni je iznajmljuju svaki put to nije samo naš problem nego i njihov jer kad pogledate oni imaju praktično testere i traktor , eventualno kamiončić kojim to mogu odvući“, navodi Mojsilović koji objašnjava da grad mora u jednom trenutku da se suoči sa ovim problemom i konačno krene u njegovo rešavanje .
„Problemi su brojni , ali najvažnije je da sadimo nova stabla i da je Direkcija i ove godine opredelila sredstva za tu namenu. Bolesna stabla na Divčibarama su u nadležnosti Srbija šuma i oni takodje vrlo brzo moraju reagovati u pitanju je velika površina i suva stabla „, decidan je Mojsilović.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.