Zabranjeno Putinu

      Нема коментара на Zabranjeno Putinu

imageOdluka vlasnika jednog restorana u Gdinji na Baltiku da na vrata postavi nalepnicu „Ulaz zabranjen pristalicama Putina“ izazvao je kontroverzne reakcije zato što je postavljen pored nalepnice „Zabranjeno uvođenje pasa“.

Neki Poljaci upozorili su vlasnika, ukrajinskog emigranta, da su takve zabrane bile specijalnost nemačkih nacista tokom Drugog svetskog rata. Od izbijanja sukoba u Ukrajini, a posebno nakon pripajanja Krima Rusiji, u Poljskoj, ali i susednoj Češkoj, neki ugostitelji svoj politički protest demonstrirali su odbijanjem da usluže Ruse, ali ti sporadični slučajevi nisu izazvali veću pažnju javnosti. Ali slučaj restorana „Mala Ukrajina“ u Gdinji jeste, iako vlasnik, Ukrajinac Vadim Sikerko, tvrdi da nema ništa protiv toga da Rusi dolaze u njegov restoran, samo ne želi pristalice politike predsednika Rusije Vladimira Putina.
„To je samo vrsta nekonvencionalnog protesta protiv politike Putina. Svestan sam i toga da ne mogu da proverim da li neko podržava ili ne predsednika Putina“, kazao je Sikerko poljskim medijima.
Deo Poljaka kontroverznu nalepnicu podržava, međutim kod dela je naišla na ogorčene reakcije zato što je postavljena pored slične nalepnice koja obaveštava da je psima ulaz u restoran zabranjen.
„Kritikujem Putina, ali takvi napisi podsećaju me na one koje su postavljali Nemci zabranjujući ulaz i Poljacima tokom Drugog svetskog rata“, jedna je od tipičnih reakcija na društvenim mrežama.
Gdinja je zajedno sa susednim Gdanjskom i Sopotom omiljena destinacija ruskih turista u Poljskoj, a zahvaljujući ugovoru o malograničnom prometu koji je obuhvata Kalinjingradsku oblast Rusije, ta tri grada preplave tokom vikenda ruski turisti koji dolaze u šoping i provod.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.