100 dinara bogatstvo

imageU današnje vreme 100 dinara u Srbiji gotovo da ne znači ništa sa ovom novčanicom tek jedva da može da se doručkuje. Ali postoji 100 dinara koja verdi pravo bogastvo to jeste, milion i 700 puta više

Otkrićemo vam tajnu u pitanju je novčanica od 100 dinara,iz davne 1884, za koju kolekcionari kažu i sigurno tvrdeda vredi neverovatnih 15.000 evra! "Cena starog novca se određuje u zavisnosti od očuvanosti i retkosti, a najskuplja je novčanica od 100 dinara stara 140 godina. Njena cena se kreće između pet i 15 hiljada evra" kazao je Zoran Ilić, predsednik Srpskog numizmatičkog društva.
Njena konkurencija po vrednosti je novčanica iz 1885, i u pitanju je 10 dinara. Ako ste ludom srećom, u nekom starom sandučiću svoje prabake pronašli ovu “paru“, za nju u Srbiji danas možete da dobijete od 3.000 do 8.000 evra!
Dosta ovih novčanica je povučeno, najveći deo je izgubljen, i baš zbog toga što su retke, vrede tako puno. U poslednjih 30 godina za svega dvadesetak takvih primeraka da ja znam" objašnjava Ilić.
Strast sakupljanja starog novca u Srbiji nije ni približno retka kao skupocene novčanice. Ovim hobijem se bavi par desetina hiljada ljudi, a za najvrednijim primercima vlada prava pomama. Još jedan od "skupocenih" novčanica na berzi je i pedeset dinara iz 1914. godine!
U pitanju je čuveni “pegavac“, novčanica koju je ručno naslikala srpska impresionistička slikarka Beta Vukanović i prepoznatljiva je po svojoj rozikasto-ljubičastoj boji. Njena cena dostiže i do 8.000 evra!" rekao je Ilić.
Dakle, ako na tavnu,nekom prašnjavom starom sandučetu naletitie na požutele stare pare, odmah pogledajte o kakvim parama je reč možda se među požutelim, iskrzalim dinarima nalazi pravo malo bogatstvo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.